Папа закликав протистояти «культурі покидьків» і «медицині бажань»
  • Суб, 21/11/2015 - 21:46

Співчуття долає будь-який національний, соціальний і релігійний бар'єр, сказав Папа, звертаючись до учасників 30-ї міжнародної конференції Папської ради з душпастирства працівників охорони здоров'я на тему «Культура здоров'я і участь у служінні людині і планеті». Святіший Отець знову згадав про «культуру покидьків», а також про «медицину бажань», тобто пошуку досконалості за будь-яку ціну.

Культура здоров'я - salus - включає в себе повагу до життя, тобто прийняття, співчуття, розуміння і прощення, що «здійснюється в незамінному служінні тим, хто страждає фізично і духовно».

Папа Франциск вказав учасникам конференції на особистість Ісуса, зразок близькості до хворих, до грішників, одержимих, знедолених, бідних і чужинців. Саме вони - зазначив Папа - в сучасній культурі стають покидьками, що суперечить християнству. Святіший Отець зазначив, що "культура покидьків" охопила не тільки заможні країни, а й країни бідні - де люди також оцінюються відповідно до утилітаристських критеріїв, з соціальної та економічної точки зору.

«Культура покидьків» схожа на «медицину бажань», тобто пошуку фізичної досконалості і вічної молодості. Така медицина теж сприяє зростанню «покидьків», якими стають ті, хто «непродуктивний», хто вважається тягарем для суспільства, заважає або просто-напросто здається потворним.

Бути ближнім для інших означає і відповідальність за створіння, за наш спільний дім. Бути ближнім означає стати виразником прагнення до людської гідності найбідніших і знедолених. «Я прошу вас в цьому сенсі завжди мати перед очима у вашій роботі становище тих народів, які найбільше страждають від шкоди, завданої довкіллю і яка веде до серйозних і часто незворотних наслідків для здоров'я», - сказав Папа Франциск.