Папа закликав віруючих представити перед Богом повний "список" своїх гріхів
  • Втр, 16/12/2014 - 18:16

Бог спасає "серце розкаяне", а той, хто не покладає на Нього надії, стягує на себе "засудження", сказав Папа Франциск 16 грудня 2014 у своїй проповіді на ранковій св. Месі у Ватикані.

Смирення рятує людину в очах Бога, а гординя приводить до поразки, зазначив він. Понтифік зіслався на фрагмент Євангелія про двох синів, яких батько запрошує до роботи у винограднику. Один з них погоджується, але не йде, а інший відмовляється, але пізніше змінює своє ставлення і позитивно відповідає на пропозицію.

Ісус говорить цю притчу до первосвящеників, підкреслюючи, що вони мали можливість почути голос Бога, але не відповіли на нього, тому Царство Небесне буде віддано митникам. Скандал, викликаний цим останнім твердженням, зазначив Франциск, ідентичний реакції багатьох сьогоднішніх християн, які вважають себе "чистими" лише тому, що ходять на св. Месу і приступають до св. Причастя. Але Бог вимагає більшого: покаяння і постійного навернення.

Папа закликав віруючих, зібраних в каплиці ватиканського Дому св. Марти, до мужності відкрити свої серця Богу, і зробити це без залишку, представляючи перед Ним повний "список" своїх гріхів.