Папа: залишити подвійне життя та не зволікати з покаянням і наверненням
  • Чтв, 23/02/2017 - 16:03

Скандальна поведінка християнина спричинює жахливі наслідки, тому кожен із нас повинен залишити подвійне життя, що може згіршити «малих». Так можна підсумувати проповідь Папи Франциска під час ранішньої Служби Божої у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер, 23 лютого 2017 р.  До цих роздумів Вселенського Архиєрея спонукав прочитаний під час Святої Меси біблійний уривок з Євангелії від святого Марка, у якому автор передав повчання Ісуса Христа на тему згіршення, кажучи: «Хто спокусить одне з оцих малих, що вірують, – краще було б такому, якщо б йому повішено на шию жорновий камінь та вкинено в море. І коли твоя рука спокушає тебе, відітни її. Краще тобі ввійти в життя калікою, ніж з двома руками піти у пекло, у вогонь незгасний».

Спершу проповідник зазначив, що ці «малі», про яких говорить Спаситель, – це праведні та прості люди, які довірились Ісусові Христові. А згіршення – це поведінка, що не відповідає власним словам, тобто, коли хтось говорить одне, але робить інше, іншими словами, – це подвійне життя. Іноді може таке трапитись, коли людина заявляє себе католиком та ще й практикуючим, що ходить на Службу Божу, можливо й належить також до якоїсь релігійної організації, однак, її життя не є християнським, адже вона не виплачує справедливої заробітної платні своїм підлеглим, використовує інших у своїх приватних економічних інтересах, відмиває гроші та інше… Як часто, наголосив Папа, нам доводилось чути від різних людей, що краще бути атеїстом, ніж таким католиком. Саме така поведінка і є згіршенням, що здатне знищити просту людину, можливо ще не надто сильну у вірі.

Коли ті, що згіршують своєю поведінкою інших, колись постукають у двері Небесного Царства і скажуть: «Господи, це я! Хіба ти мене не пам’ятаєш?! Я ходив до храму, належав до церковної громади, робив те й інше, складав щедрі пожертви..» «Так, пригадую, – скаже Господь, – пригадую ті брудні пожертви, вкрадені у бідних. Я тебе не знаю». На переконання Глави Католицької Церкви, такою буде відповідь Ісуса Христа тим, які ведуть подвійне життя.

Далі проповідник пригадав, що до подвійного життя людину спонукають пристрасті та головні гріхи, що є ранами, спричиненими первородним гріхом. Тому, кожному із нас, потрібно призадуматись над своїм особистим життям, чи бува немає в ньому чогось подвійного, чи часом і ми не ведемо подвійного життя, чи не намагаємось видаватись іншим добрими та практикуючими християнами, а, насправді, наші життєві вчинки не відповідають вірі, про яку заявляємо. Вселенський Архиєрей перестеріг також перед спокусою зволікати із наверненням. Можливо, людина й усвідомлює свій стан, бачить, де є її проблема, але заспокоює себе, кажучи: «Так, Господи, я не добре поводжусь, я виправлюсь, але ще не сьогодні, може, завтра». Це завтра може й не прийти, тому Всевишній дає нам шанс сьогодні, отож, не відкладаймо нашого покаянна та навернення на пізніше.