Папа: Заняття спортом допомагають зростати у життєвих цінностях
  • Суб, 28/09/2019 - 16:31

Щоб спортові не загрожували викривлені тенденції, слід не забувати про його аматорський вимір. Про це Святіший Отець нагадав Італійській Федерації Гімнастики.

«Існування спортивних асоціацій в суспільстві призначене не лише для того, щоб організовувати спортивні заходи. Вони покликані також сприяти ментальності, яка через спорт пропагуватиме цілісний розвиток людської особи та суспільну дружбу», – сказав Папа Франциск, вітаючи в суботу, 28 вересня 2019 р., у Ватикані, делегацію Італійської Федерації Гімнастики. Аудієнція в Святішого Отця відбулася в контексті відзначення 150-річчя заснування цієї інституції.

Лише фізичний добробут

За словами Глави Католицької Церкви, йдеться про те, щоби сприймати заняття спортом не лише як джерело фізичного добробуту, але як ідеал мужнього, позитивного та оптимістичного життя. З таким підходом спорт перетворюється у формаційний досвід, який «допомагає новим поколінням розвивати життєві цінності», такі як «любов до чесності й справедливості, смак краси й доброти, шукання свободи та солідарності».

Загрози й запобіжники

«У наші дні світ спорту виглядає, іноді, обумовленим логіками прибутку, непоміркованим суперництвом і, на жаль, також і насильством», – зауважив Папа, додаючи, що всім цим трьом негативним явищам бракує одного: аматорського виміру спорту.

«Коли спорт втрачає аматорський вимір, то виходять на яв ці явища, що понижують рівень спорту. Перед обличчям цих негативних аспектів, керівники та спортсмени, що черпають натхнення з християнської віри, також і в спортивному середовищі можуть свідчити гуманізуючу силу Євангелія, причиняючись, таким чином, до побудови більш братерського суспільства», – пояснив Святіший Отець, додаючи, що саме цього бажає слухачам з нагоди річниці: щоб вони зуміли жити спортом в дусі чесності та здорового суперництва, не забуваючи про аматорські спонуки.