Папа заохочує Лицарів Колумба бути витривалими у «вірі в дії»
  • Чтв, 09/08/2018 - 11:49

У посланні, надісланому через Державного Секретаря Святого Престолу, Папа Франциск заохотив Лицарів Колумба залишатися «лицарями милосердя», вірними духові засновників

Папа Франциск підтримує «постійні зусилля Лицарів Колумба на всіх рівнях, спрямовані на те, щоб свідчити Божу любов через конкретну любов і солідарність з бідними та всіма нужденними», – читаємо у посланні, яке Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін надіслав від імені Святішого Отця учасникам 136-го Верховного З’їзду Лицарів Колумба, що від 6 до 9 серпня 2018 відбувається в місті Балтимор (США).

Лицарі милосердя

В посланні зазначається, що тема цьогорічного з’їзду, що звучить «Лицарі Колумба – лицарі милосердя», перегукується з «основоположним духом та гідною похвали історією» цього Ордену. Саме «нерозривний зв’язок між вірою та милосердною любов’ю» спонукав праведного о. Майкла Маꥳвні та перших лицарів створити братерську спільноту, зібрану для того, щоб її члени взаємно підтримували одні одних та зростали в християнському формуванні. А в наші дні Святіший Отець «закликає всю Церкву оновити усвідомлення цього та нашої відповідальності за те, щоб бути сторожами одні одних та конкретно жити вірою, яка виражається через любов».

Наслідуючи Христа

У своєму нещодавньому Апостольському напоумленні «Gaudete et Exsultate» Папа зазначав, що Євангельські блаженства є «посвідченням особи» справжніх послідовників Христа. У дійсності, Нагірна проповідь пропонує нам «образ Учителя, який ми покликані відображувати в нашому щоденному житті, особливо, через сповнене любові ставлення до наших найменших братів і сестер». Водночас, «великі святі, приклад наслідування Христа яких досі нас надихає», щоденно «поєднували віру, молитву та діла милосердя».

З огляду на це Папа Франциск «заохочує постійні зусилля Лицарів Колумба на всіх рівнях, спрямовані на те, щоб свідчити Божу любов через конкретну любов і солідарність з бідними та всіма нужденними». У посланні наголошується, що численні діла милосердя, часто вчинені в негучний спосіб членами місцевих осередків Ордену, відповідають словам Матері Терез з Калькутти:

«Бог змушує нас схилитися і користується нами, тобою і мною, щоб бути любов’ю і співчуттям у світі…Він залежить від нас в тому, щоб виявляти Свою любов до світу і показувати наскільки сильно він нас любить». (пор. Gaudete et Exsultate, 107).

Свідки сімейних цінностей

Готуючись до подорожі до Ірландії на Всесвітню зустріч сімей у Дубліні, Святіший Отець висловлює вдячність Лицарям Колумба в усьому світі за зусилля, яких вони докладають для звіщення Євангелія сім’ї, підтримуючи чоловіків у їхньому покликанні католицьких подругів і батьків та захищаючи автентичну природу подружжя і сім’ї у суспільстві. Як він зазначив у своєму Апостольському напоумленні «Amoris Laetitia», «Церква – це сім’я сімей», через яку вірна та відкупительна любов Христа постійно поширюється у нашому світі, притягуючи до себе серця і приносячи той мир, якого світ не може дати.

Солідарність з переслідуваними

Наступник святого Петра подякував Лицарям Колумба також за їхню харитативну діяльність, спрямовану на підтримку християн, переслідуваних за віру. Він просить членів Ордену та їхні родини молитися за мир на Близькому Сході, навернення сердець та щирі зусилля задля діалогу та справедливого вирішення конфліктів. 

На завершення Папа Франциск запевнив Лицарям і їхнім сім’ям свої молитви, уділяючи своє Апостольське благословення.

Лицарі Колумба в світі та в Україні

Нагадаємо, що добродійна католицька організація «Лицарі Колумба», до якої належать чоловіки-католики, заснована 1882 року в США Слугою Божим отцем Майклом Маꥳвні, нараховує понад 2 мільйони членів в усьому світі, розвиваючи дуже активне соціальне служіння та харитативну діяльність. Найбільше членів організація нараховує у США, Канаді, Мексиці та на Філіппінах. До фундації належать також і українські відділи, які вже багато десятиріч діють при численних греко-католицьких парафіях США і Канади.

Протягом останніх років «Лицарі Колумба» започаткували свою діяльність також і в Україні. Ця ініціатива належить світлої пам’яті Блаженнішому Любомиру Гузару, який ще 2006 року запросив лицарів до України. Її підтримав теперішній Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, зустрічаючись 2011 року з Найвищим Лицарем Карлом Андерсоном. З боку Римо-Католицької Церкви в Україні ініціативу підтримав архиєпископ-митрополит Львівський Мєчислав Мокшицький. Саме згадані два ієрархи стали першими членами Ордену в Україні, де станом на сьогодні вже створено коло 30 спільнот при католицьких парафіях двох обрядів, об’єднаних в Крайову раду.

Зазначимо, що Блаженіший Святослав та Високопреосвященніший Мечислав беруть участь у 136-му Верховному З’їзді Лицарів Колумба в Балтиморі разом з ієрархами української діаспори. Українську делегацію очолює Богдан Ковалів, Територіальний делегат України.