Папа: Запобігти зникненню християн там, звідки поширилося світло Євангелія
  • Птн, 14/09/2018 - 17:38

Уся Церква не забуває про страждання своїх братів і сестер на Близькому Сході. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись з учасниками конференції, присвяченої гуманітарній кризі в Сирії та Іраку

«Надто багато років конфлікти проливають кров у цьому регіоні, а становище населення в Сирії, Іраку та в сусідніх країнах не перестає викликати велику стурбованість. Кожного дня на молитві представляю Господеві страждання й потреби Церков і народів цих дорогих земель, як і тих, які докладають зусилля, аби їм допомагати», – сказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 14 вересня 2018 р., учасників дводенної зустрічі, організованої Дикастерією сприяння цілісному розвиткові людини на тему гуманітарної ситуації в Сирії та Іраку.
На запрошення згаданого ватиканського відомства до Риму прибули представники католицьких і міжнародних благодійних організацій, церковної спільноти регіону та Апостольські нунції з дотичних країн, аби спільно обговорити виклики та визначити напрямні, об’єднуючи зусилля в полегшенні страждань людей, яких заторкнуло лихо війни. Серед тем – сприяння добровільному поверненню біженців і переселенців до своїх домівок.

Запобігти зникненню християн у регіоні

Промовляючи до доброчинців та представників Церков Близького Сходу, Глава Католицької Церкви звернув увагу на існування загрози того, що християнська присутність зникне «саме на землі, звідки світло Євангелія поширилося світом». Тож «У співпраці з Церквами-сестрами, Католицька Церква наполегливо трудиться над тим, аби гарантувати майбутнє цим спільнотам».

«Уся Церква споглядає на цих наших братів і сестер у вірі та через близькість в молитві та конкретній любові, заохочує її не поступатися пітьмі насильства й утримувати запаленим світильник надії. Свідчення любові, – сказав Папа, – з яким Церква вислуховує волання про допомогу від всіх людей та відповідає на нього, починаючи від найслабших та злиденних, є світлим знаком в теперішності та насінням надії, що проросте в майбутньому».

Дивитися в майбутнє

Серед різних, «гідних похвали» здійснюваних ініціатив, Святіший Отець виокремив великі зусилля, спрямовані на підтримку повернення християн до своїх поселень в Долині Ніневії на півночі Іраку та на підтримку медичного забезпечення в Сирії, зокрема, через проект «Відкриті лікарні».

«Дорогі брати й сестри, спонукувані Божою благодаттю, разом звернімо погляд у майбутнє. Заохочую вас, що дієте від імені Церкви, й надалі дбати про виховання дітей, працевлаштування молоді, близькість з похилими віком, лікування психологічних травм, не забуваючи про серця, нести полегшення яким покликана Церква», – сказав Папа, цитуючи молитву святого Франциска: Господи, вчини, щоб я ніс прощення туди, де панує ненависть, єдність – де панує розбрат.

Не маємо права заплющувати очі

Врешті, Глава Католицької Церкви звернувся із закликом до міжнародної спільноти «не забувати про численні потреби постраждалих від цієї кризи» та, «насамперед», подолати «логіку інтересів» і дійсно служити мирові, поклавши край війні. «Не можемо заплющувати очі на причини, які змусили мільйони людей з болем залишити свою землю», – сказав він, закликавши міжнародну спільноту оновити зусилля, спрямовані на сприяння «безпечному поверненню переселенців до своїх домівок».

«Забезпечити їм захист і майбутнє – це обов’язок цивілізованості. Витерши сльози дітям, які не бачили нічого іншого, окрім руїн, смерті та знищення, світ наново віднайде свою гідність», – наголосив Папа, побажавши всім «бути засобами миру».