Папа: запорукою місії є навернення, молитва та конкретність любові
  • Срд, 18/05/2022 - 12:20
Папа Франциск написав послання учасникам генеральної асамблеї Папських Місійних Товариств, яка відбувається в очікуванні на беатифікацію засновниці першого із них Полін Жаріко.

«Полін Жаріко любила повторювати, що Церква зі своєї природи є місіонерською, а тому кожен охрещений має місію, більше того, є місією. Допомагати жити цим усвідомленням – це перше завдання Папських Місійних Товариств». Так Папа Франциск згадує про Слугу Божу Полін Жаріко, яка 200 років тому заснувала «Товариство поширення віри», а в неділю, 22 травня 2022 р. буде проголошена блаженною Католицької Церкви.

Святіший Отець надіслав послання учасникам генеральної асамблеї Папських Місійних Товариств, яка від 16 до 23 травня відбувається у французькому Ліоні, зібравши 120 національних директорів та очільника товариств монсеньйора Джамп’єтро Даль Тозо. Саме в цьому місті відбудеться беатифікація засновниці «Товариства поширення віри», яке 100 років тому, разом з іншими трьома організаціями місіонерського спрямування, отримали статут «Папських».

Свідчення, а не прозелітизм

Згадуючи про різні ювілеї, Папа додає, що вони припадають у контексті відзначення 400-річчя заснування Конгрегації євангелізації народів, з якою Папські Місійні Товариства тісно пов’язані та співпрацюють у надаванні підтримки Церкві на теренах її компетенції. «Але єванегелізаційної спонуки ніколи не бракувало в Церкві, вона залишається її фундаментальним динамізмом», – пише він, зазначивши, що через це він хотів, аби й у оновленій Римській Курії Дикастерія в справах євангелізації прийняла особливе завдання «сприяти місіонерському наверненню Церкви», що не є прозелітизмом, але свідченням.

Святіший Отець скерував свою думку до Полін Жаріко, яка маючи всього 23 роки, заснувала організацію, метою якої було підтримувати місіонерську діяльність Церкви, в через кілька років започаткувала ініціативу «Жива Вервиця». «Ювілеї, які ви відзначаєте, та беатифікація Полін Жаріко дають мені можливість наново представити вам три аспекти, що, завдяки благодаті Святого Духа, значно причинилися до поширення Євангелія», – зазначив він.

Місіонерське навернення

Насамперед, Папа вказав на місіонерське навернення, пояснюючи, що успіх місії залежить від того, щоби вийти із замкнутості в собі та не зосереджувати життя на собі самих, а на Ісусі, Який прийшов, щоб служити. «В цьому сенсі Полін Жаріко дивилася на своє життя як на відповідь на співчутливе й ніжне милосердя Бога», – пише Єпископ Риму, підкреслюючи, що в постійному старанні уподібнюватися до Ісуса було джерело її місії.

Молитва

Але, як зазначив Святіший Отець, все це є можливим «лише через молитву, яка є першою формою місії». Тож не випадково, що поряд із Товариством поширення віри Полін ініціювала Живий Розарій, немовби наголошуючи, що «місія починається з молитвою і не може здійснюватися без неї».

Конкретність милосердної любові

Врешті, третім аспектом, на яким вказав Папа, є «конкретність милосердної любові». Разом з молитовною мережею, Полін започаткувала «широкомасштабний і креативний» збір пожертв на підтримку місіонерів, поширюючи інформацію про їхнє життя та діяльність. «Лепта багатьох простих людей стала провидінню в історії місій», – підсумував Святіший Отець, заохочуючи учасників асамблеї прямувати вперед борозною, протоптаною цією жінкою, черпаючи натхнення з «її конкретної віри».