Папа запросив на зустріч молодих економістів і підприємців
  • Суб, 11/05/2019 - 20:18

Святіший Отець запрошує молодих економістів і підприємців з усього світу на зустріч «Economy of Francesco», що відбудеться на батьківщині святого Франциска, щоб дати імпульс процесові глобальних змін на користь нової економічної моделі, яка підтримує життя.

«Дорогі друзі, пишу вам, аби запросити вас на ініціативу, якої я дуже прагну: на подію, що дасть мені змогу зустрітися з тими, хто сьогодні формується, починає вивчати та здійснювати іншу економіку, ту, яка підтримує життя, а не вбиває, включає, а не відкидає, гуманізує, а не дегуманізує, дбає про створіння, а не розграбовує його. На подію, що дасть нам змогу провести час разом, пізнати одні одних та приведе нас до укладення “союзу” з метою змінити актуальну економічну систему, надихнувши економіку завтрашнього дня», – так розпочинається Лист Папи Франциска «До молодих економістів і підприємців з усього світу», оприлюднений 11 травня 2019 р. у Ватикані, запрошуючи їх на захід, що в березні наступного року відбудеться на батьківщині святого Франциска з Ассізі.

«Ре-анімувати» економіку

Глава Католицької Церкви наголошує, що існує необхідність «ре-анімувати» економіку. Й для проведення такої зустрічі не може бути кращого місця, як «Аззізі, що протягом сторіч є символом і посланням гуманізму братерства». Святий Іван Павло ІІ обрав це місто як «ікону культури миру», а Папі Францискові воно здається підходящим також і для того, щоб натхнути нову економіку.

«В дійсності, тут святий Франциск скинув із себе все, що є світського, щоб обрати Бога провідною зорею свого життя, стаючи убогим між убогими, братом усіх. З його вибору на користь убогості, – пише Святіший Отець, – випливає нове бачення економіки, яке залишається надзвичайно актуальним. Воно може дати надію нашому завтра, на користь не лише найубогіших, але всього людства».

Виправити моделі розвитку

Папа посилається на свою енцикліку «Laudato si’», в якій підкреслював взаємозв’язок між збереженням довкілля, справедливістю щодо бідних і вирішенням структурних проблем економіки. Необхідно виправити моделі розвитку, «неспроможні гарантувати пошану до довкілля, гостинність щодо життя, дбання про сім’ю, соціальну справедливість, гідність працівників, права прийдешніх поколінь». Однак, на жаль, «заклик усвідомити серйозність проблем» залишається непочутим.

«Перед обличчям цієї нагальності, всі, саме всі ми, покликані переглянути наші ментальні та моральні схеми, щоб узгодити їх із Божими заповідями та вимогами спільного добра. Але я замислив особливим чином запросити вас, молодих, бо завдяки вашому прагненню прекрасного й радісного прийдешнього, ви вже є пророцтвом економіки, уважної до людської особи та довкілля», – зазначає Святіший Отець.

Стати головними діячами змін

Звертаючись до економічно активної молоді, Глава Католицької Церкви стверджує, що йому відомо, що вони «здатні щирим серцем вислухати дедалі тужливіше волання землі та її бідних». Якщо прислухаються до свого серця, то можуть стати носіями «сміливої культури» та не боятимуться анґажуватися в «будування нового суспільства».

«Прошу вас, не дозвольте, аби інші були головними діячами змін! У ваших руках майбутнє! Через вас майбутнє входить у світ. Прошу вас бути головними дійовими особами змін», – пише Папа, цитуючи післясинодальний документ «Христос живе», та додає: «Ваші університети, підприємства та організації є будівельними майданчиками надії, щоб розбудовувати нові способи розуміння економіки та прогресу, щоб перемогти культуру відкинення». Адже доки в економічно-суспільній системі існуватиме хоча б одна людина, викинута немов непотріб, «залишатиметься неможливим свято загального братерства».

Economy of Francesco

З огляду на те Святіший Отець запрошує адресатів Листа на зустріч в Ассізі «Economy of Francesco», що відбуватиметься 26-28 березня 2020 року, щоб укласти “спільний пакт” для сприяння «глобальним змінам», залучаючи не лише віруючих, але всіх людей доброї волі. Тема зустрічі «чітко посилається на святого з Ассізі та на Євангеліє, яким він жив у цілковитій послідовності».

«Разом з вами і для вас звернуся із закликом до декого з найкращих поборників економічної науки та підприємців, які вже сьогодні на світовому рівні заанґажовані в економіку, послідовну з цим ідеальним образом. Вірю, що вони дадуть відповідь. І покладаюся, насамперед, на вас, молодих, спроможних мріяти і готових з Божою допомогою будувати справедливіший і кращий світ», – підсумовує Папа.