Папа: Завдяки християнському корінню, Європа здатна стати сім’єю народів
  • Суб, 02/07/2016 - 16:28

«Ви маєте рацію. Прийшов час стати пліч-о-пліч, щоб в істинно європейському дусі вийти назустріч проблем нашого часу», – з цими словами Святіший Отець звернувся до учасників екуменічної ініціативи «Разом для Європи», яка зібрала в німецькому місті Мюнхені представників понад 300 християнських рухів та спільнот різних конфесій на з’їзд під гаслом «Зустріч-Примирення-Майбутнє».

Промовляючи у суботу, 2 липня 2016 р., до учасників зустрічі за посередництвом відеопослання, Глава Католицької Церкви зазначає, що сьогодні, «крім видимих мурів, зміцнюються також і невидимі, які намагаються розділити цей континент». Мова йде про «мури, які підносяться в серцях людей», які складаються «зі страху, агресивності, браку зрозуміння людей відмінного походження чи релігійного переконання», мури «політичного й економічного егоїзму, без пошани до життя та гідності кожної людини».

«Європа опинилася в складному і дуже мобільному світі, дедалі більше глобалізованому і, як наслідок, дедалі менше європоцентричному, – зазначає Єпископ Риму. – І якщо ми розпізнаємо ці епохальні проблеми, то повинні мати відвагу сказати: ми потребуємо змін! Європа покликана замислитися та запитати себе, чи її величезна спадщина, пронизана християнством, призначена лише для музею, чи ще здатна надихати культуру й дарувати свої скарби всьому людству».

«Ви зібралися для того, – вів далі Папа, – щоб разом ставити чоло цим відкритим викликам в Європі, щоб унаявнити свідчення громадянського суспільства, яке дає змогу трудитись в мережі для прийняття та солідарності до найслабших та знедолених, для будування мостів, для подолання оголошених і латентних конфліктів».

За словами Наступника святого Петра, історія Європи – це історія «постійної зустрічі між небом і землею», де «небо» вказує на «відкритість на Трансцендентне, на Бога, якою завжди відзначалася європейська людина», а «земля» означає «практичну й конкретну здатність долати проблеми».

«Також і ви, християнські спільноти та рухи, що зродилися в Європі, є носіями різноманітних харизм, Божих дарів, якими слід ділитися. “Разом для Європи” – це сила співіснування з чіткою метою втілити основні християнські цінності у конкретну відповідь на виклики континенту в умовах кризи», – сказав Глава Католицької Церкви, додаючи:

«Ваш стиль життя ґрунтується на взаємній любові, яку переживаєте з євангельською радикальністю. Культура взаємності означає співставлятися, шанувати, приймати та підтримувати одні одних. Означає цінувати різноманітність харизм, щоб прямувати до єдності та збагачувати її».

У цьому контексті Святіший Отець підкреслив, що «кожна справжня єдність живе багатством різноманітності», подібно до сім’ї, яка «настільки більше живе в єдності», наскільки «кожен з її членів може без остраху повною мірою бути самим собою». «Якщо вся Європа бажає бути сім’єю народів, – додав він, – нехай знову поставить у центрі людську особу, нехай стане відкритим та гостинним континентом й надалі здійснює форми співпраці, не лише економічної, але також соціальної та культурної».

«Бог завжди приносить новизну. Скільки ж то разів ви в цьому вже переконалися протягом свого життя! Чи ми також і сьогодні відкриті на несподіванки? Ви, що сміливо відповіли на Господнє покликання, покликані показувати Його новизну в житті, щоб спричинятися до розквіту плодів Євангелія, плодів, що проростають із християнського коріння, яке вже 2000 років живить Європу. І принесете ще більші плоди. Зберігайте свіжість своїх харизм, підтримуйте живим оте “разом” та розширюйте його! Вчиніть так, щоб ваші домівки, спільноти й міста ставали майстернями спільності, дружби й братерства, здатними відкритися на ввесь світ та інтегрувати», – побажав Папа, підсумовуючи:

«Разом з для Європи? Сьогодні цього потрібно більше, ніж будь-коли! В Європі багатьох народів ви свідчите, що ми є дітьми одного Отця та братами й сестрами між собою. Ви – цінне насіння надії на те, що Європа наново відкриє своє покликання зробити вклад у єдність між усіма».