Папа: Завдяки Євхаристійній поживі вчимося, чим є небо
  • Нед, 19/08/2018 - 17:27

Перед недільним проказуванням молитви до Пречистої Діви Марії, Святіший Отець пояснив, чому слід брати участь у Святій Месі та приймати Причастя

Причащаючись Христових Тіла і Крові, ми отримуємо життя Самого ж Бога. Про це Папа Франциск нагадав, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 19 серпня 2018 р., Ісусові слова, якими Він представляє Себе як «хліб живий, що зійшов з неба».

Визначальний знак

Євангелист Іван розповідає, як промовляючи до слухачів у Капернаумській синагозі після чуда помноження хлібів, Ісус назвав Себе хлібом, що дає вічне життя, кажучи: «Хліб, який дам вам – це тіло моє за життя світу». Цей уривок, як зазначив Святіший Отець, є «вирішальним», оскільки викликає реакцію в слухачів, які починають дискутувати між собою: «Як може дати нам тіло своє їсти?».

«Коли знак розділеного хліба набирає свого істинного значення, тобто, дарування себе аж до принесення в жертву, з’являється нерозуміння, а навіть і відкинення Того, Якого незадовго до цього хотіли тріумфально прославити. Аж Ісус мусів ховатися через те, що хотіли проголосити Його царем», – нагадав Папа.

Ісус додає: «Якщо не споживатимете тіла сина чоловічого і не питимете його крові, не матимете в собі життя». Тут, звернув увагу Папа, вже згадується і про кров. «Тіло і кров у біблійній мові, – пояснив він, – є вираженням конкретної людської природи. Люд і самі ж учні відчувають, що Ісус запрошує їх увійти в спільність з Ним, “споживати” Його, Його людськість, щоб розділити з Ним дар життя задля світу. А це щось іншого, ніж тріумф і міражі успіху!».

Пожива для вічного життя

Святіший Отець підкреслив, що цей хліб життя, «таїнство Христових Тіла і Крові», дарований нам «безкорисливо» під час Євхаристійної трапези. Навколо престолу знаходимо те, що «духовно втамовує голод і спрагу, сьогодні і навіки». «Щоразу, коли беремо участь у Святій Месі, ми, в певному значенні, випереджуємо тут на землі те, що буде в небі, бо від Євхаристійної поживи, Ісусових Тіла та Крові, вчимося, чим є вічне життя», – сказав Наступник святого Петра, додаючи:

«Воно означає жити для Господа. Як каже Господь: “Той, хто буде споживати Мене, житиме через Мене”. Пресвята Євхаристія формує нас, щоб ми вже не жили лише для себе самих, але для Господа і для ближніх. Щастя та вічність життя залежать від нашої здатності зробити плідною євангельську любов, яку отримуємо в Пресвятій Євхаристії».

Чому потрібно причащатися?

Папа наголосив, що Ісус сьогодні повторює також і нам: «якщо не будете їсти тіла Сина Людського і не будете пити Його крові, не будете мати в собі життя». «Браття і сестри, – підкреслив він, – не йдеться про матеріальну поживу, але про живий та животворний хліб, який передає життя Самого ж Бога. Коли причащаємося, отримуємо саме ж Боже життя. І щоб мати це життя, необхідно живитися Євангелієм та любов’ю до ближніх».

За словами Святішого Отця, перед обличчям Ісусового запрошення живитися Його Тілом і Кров’ю можемо відчути спротив, як і слухачі цих слів, про яких розповідає Євангелія. А так трапляється тоді, коли нам важко моделювати своє життя згідно з прикладом Ісуса, діяти згідно з Його, а не світу, критеріями.

«Підкріпляючись цією поживою, ми можемо увійти й повну гармонію з Христом, з Його почуттями та поведінкою. І це дуже важливо: ходити на Службу Божу та причащатися, бо приймати Причастя означає приймати живого Христа, Який перемінює нас зсередини та приготовляє для неба», – підсумував Папа, побажавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія підтримує нашу постанову творити сопричастя з Ісусом Христом, живлячись Його Євхаристією, щоб самим ставати хлібом, розламаним для ближніх».