Папа: Заздрість, що входить у серце, руйнує світ
  • Срд, 13/11/2019 - 10:50
Під час ранкової Святої Меси Папа Франциск закликав вірних замислитися над тим, чому в сьогоднішньому світі поширюється зло.
 

Світлана Духович – Ватикан

Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 12 листопада 2019 р., Папа Франциск прокоментував перше літургійне читання дня із старозавітної Книги Мудрості (Муд 2, 23 – 3,9), в якому автор нагадує, що Бог створив нас за образом власної природи, тобто ми – Його діти, а потім відразу додає, що «через заздрість диявола смерть увійшла у світ».

Заздрість, що входить у серце людини

Святіший Отець пояснив, що диявол, який не може змиритися з воплоченням Божого Сина, намагається знищити світ і, таким чином, у наше серце входить заздрість і боротьба одні проти одних, бажання знищити інших, замість того, аби жити в мирі як брати. Більшість людей могли б відповісти, що вони не намагаються знищити нікого, але, за словами Папи, коли ми осуджуємо й обмовляємо інших, то ми їх нищимо. «Язик – це жорстока зброя», – наголосив він, цитуючи святого апостола Якова.

 

 

Наступник святого Петра зазначив, що в кожному з нас відбувається боротьба. «Каїн та Авель були братами, – підкреслив проповідник, – але заздрість одного знищила іншого». Те саме бачимо на екранах телевізорів: війни, знищення, хвороби, що поширюються внаслідок воєн. Святіший Отець пригадав також насильство, спричинене нацистським і комуністичним режимами в Європі.

Коріння внутрішніх і зовнішніх проблем

«За всім цим стоїть хтось, хто спонукає нас робити ці вчинки. Це те, що ми називаємо спокусою», – зазначив Папа, додаючи, що у світі існує багато сіячів зла: численні діти помирають з голоду, від хвороб, багато не мають води, не мають доступу до навчання, бо гроші, які можна було б використати на вирішення цих проблем, витрачаються на зброю. Вся ця боротьба, що відбувається у світі, але також і в нашій душі, є наслідком ненависті диявола, що заздрить тому, що Божий Син став людиною. В цьому – коріння наших проблем, наших спокус, у цьому – коріння війн, голоду й катастроф у світі.

На завершення Святіший Отець закликав вірних замислитися над тим, чому в сьогоднішньому світі зло поширюється в сім’ях, в кварталах, на робочих місцях, у політиці. «Через заздрість диявола зло увійшло у світ», – наголосив Папа, зазначаючи, що дехто вважає, що диявола не існує і що зло є чимось абстрактним. Але відповідь Святого Письма, за його словами, є дуже чіткою.