Папа здійснив реформу в Римській Курії у сфері відповідальності за формування духовенства та катехизації
  • Птн, 25/01/2013 - 00:00

Завершуючи наприкінці жовтня минулого року праці Синоду Єпископів про нову євангелізацію, Святіший Отець повідомив про те, що в контексті праць Синоду, за результатами призадуми над питаннями семінарій та катехизації, він постановив здійснити перерозподіл деяких обов’язків в рамках Римської Курії. Так, відповідальність за семінарії, якими раніше займалася Конгрегація Католицької Освіти, перекладено на Конгрегацію у справах духовенства, яка звільняється від справ, пов’язаних з катехизацією, якими тепер займатиметься Папська Рада сприяння новій євангелізації.

 

У п’ятницю, 25 січня 2013 р., Папа Бенедикт XVI видав відповідні розпорядження, якими здійснив цю реформу, вносячи відповідні зміни до Апостольської Конституцій Pastor Bonus, якою регламентується діяльність Римської Курії.

 

Так, Апостольським Листом Motu Proprio «Ministrorum institutio», Святіший Отець переносить відповідальність за семінарії з Конгрегації Католицької Освіти на Конгрегацію в справах духовенства, доручаючи їй управляти «всім, що стосується формування, життя та служіння пресвітерів і дияконів: починаючи від душпастирства покликань та підбирання кандидатів до свячень, включаючи їхнє загальнолюдське, духовне, доктринальне та пасторальне формування у семінаріях та відповідних центрах для постійних дияконів, аж до постійного формування, включаючи умови життя та способів здійснення служіння, як також соціальне забезпечення».

 

Передачу компетенцій в справах катехизації від Конгрегації в справах духовенства до Папської Ради сприяння новій євангелізації Святіший Отець здійснив Апостольським Листом Motu Proprio «Fides per doctrinam». Створеній 2010 року Папській Раді передано координування «Міжнародної Ради в справах катехизації», утвореної 1973 року Папою Павлом VI. Відтепер їй доручено відповідальність дбати та розвивати релігійне формування мирян, надано повноваження видавати норми, які сприятимуть навчанню катехизму відповідно до традиції Церкви, пильнувати, щоб катехизація відбувалася згідно з вченням Церкви, а також, у порозумінні з Конгрегацією віровчення, затверджувати катезизми та відповідні дидактичні матеріали.

 

Джерело: Радіо Ватикан