Папа жінкам-в’язням: Неправда, що нічого змінити неможливо
  • Срд, 17/01/2018 - 09:55

Слід боротися зі стереотипами, які стверджують, що змінюватися неможливо, або й не варто, бо кожне зусилля в боротьбі задля кращого завтра завжди принесе плоди. На цьому наголосив Святіший Отець, відвідуючи у вівторок, 16 січня 2018 р., жіночу в’язницю у Сантьяґо-де-Чилі. Він, насамперед, подякував присутнім за нагоду їх відвідати й зазначив, що для нього важливо розділити свій час з ними, як також з «численними братами й сестрами, що сьогодні позбавлені свободи».

Папа подякував сестрі Неллі, відповідальній за душпастирство серед в’язнів, за слова привітання і, особливо, за свідчення того, що життя завжди перемагає смерть. Звернувшись до Ханет, однієї з ув’язнених, яка поділилася свідченням, Його Святість подякував їй за те, що вона поділилася своїми болями та за сміливе прохання про прощення. «Як багато можемо навчитися від цього наставлення, повного мужності й покори! – наголосив він. – Дякую за те, що нагадуєш нам про це наставлення, без якого ми втрачаємо людяність: всі ми повинні просити прощення, і я перший з-поміж всіх. Це вчиняє нас людьми. Без цього наставлення прохання про прощення втрачаємо усвідомлення того, що помилилися і що кожного дня покликані розпочинати наново».

«Також тепер серце нагадує мені вислів Христа, – вів далі Святіший Отець, – "Хто без гріха, нехай першим кине камінь у неї" (Ів. 8, 7)». Папа зауважив, що Ісус «запрошує нас відмовитися від спрощеної логіки поділу дійсності на добрих і поганих, щоб вступити в іншу динаміку, здатну визнавати слабкість, обмеження і навіть гріх, аби допомогти нам прямувати вперед».

Далі Глава Католицької Церкви вказав не те, що при вході його зустріли матері зі своїми дітьми. Саме ці два слова – матір і діти та квіти – стали центральними словами його промови.

«Багато з вас є матерями, і ви знаєте, що означає давати життя, – сказав Папа. – Ви зуміли виносити в своєму лоні життя й привести його на світ. Материнство ніколи не є й не буде проблемою; це – дар, один з найчудовіших дарів, який можна отримати. Сьогодні ви стоїте перед обличчям дуже схожого виклику: йдеться також про зродження життя. Сьогодні вас просять народити майбутнє, виростити його й допомагати йому розвиватися. Не тільки для вас, але й для ваших дітей та для всього суспільства. Ви, жінки, маєте неймовірну здатність адаптуватися до ситуацій і прямувати вперед. Сьогодні я хотів би звернутися до здатності породжувати майбутнє, що живе в кожній з вас. Тієї здатності, яка дозволяє боротися проти будь-яких обумовлень, які зводять вас на рівень речей і в результаті вбивають надію».

Знову цитуючи слова Ханет, що дала свідчення на початку зустрічі, Папа зазначив, що втрата свободи не є синонімом втрати мрій та надій. Позбавлення свободи, за його словами, не означає втрату гідності. «Тому необхідно боротися з різного роду стереотипами, мітками, які говорять, що змінюватися неможливо, або й не варто, або що все одно. […] Ні, дорогі сестри! – наголосив він. – Неправда, що результат завжди однаковий. Кожне зусилля, зроблене в боротьбі задля кращого завтра – навіть якщо може здаватись, що воно падає в безодню – завжди принесе плоди і буде винагороджене.

Друге слово, на якому зупинився Папа Франциск, промовляючи до ув’язнених жінок, було «діти». «Вони – сила, надія і спонука, – наголосив він. – Вони – це живе нагадування про те, що життя будується в ім’я майбутнього, е не дивлячись назад. Сьогодні ви позбавлені свободи, але це не означає, що ця ситуація є остаточною. Потрібно завжди дивіться на горизонт, вперед, до реінтеграції в звичайне життя суспільства». Бо, за його словами, «покарання без перспективи майбутнього є нелюдяним»

В цьому контексті Святіший Отець зазначив цінний вклад у реінтеграцію жінок таких організацій як «Espacio Mandela» (Центр Мандела) і «Fundación Mujer levántate» (Фундації «Жінко встань»). Назва другої організації стала нагодою, аби пригадати чудо, яке вчинив Христос, воскресивши дочку Яіра. Папа зазначив, що люди глузували з Ісуса, коли Він казав, що дочка Яіра не вмерла, а тільки заснула. Перед обличчям насмішок Господь попросив привести Його туди, де вона була, взяв її за руку і сказав: «Дівчино, кажу тобі: встань!" (Мк. 5, 41). Святіший Отець зазначив, що діяльність організацій, що допомагають жінкам інтегруватися у суспільство, «є живим знаком Христа, Який входить у життя кожного з нас, виходячи поза рамки будь-яких насмішок, даючи надію, що жодна битва не програна, беручи нас за руку і запрошуючи підвестися».

Далі Вселенський Архиєрей наголосив на тому, що, на жаль, вирок у вигляді позбавлення волі часто зводиться, насамперед, до покарання, без жодної можливості для зростання. Він вказав на важливість програм професійної підготовки та супроводу ув’язнених для відновлення зв'язків із суспільством, що є знаком надії та майбутнього. «Трудімося для їхнього зростання, – закликав він. – Громадська безпека не повинна обмежуватися тільки заходами більшого контролю, а, насамперед, повинна будуватися на запобіжних заходах, на праці, освіті та розвиткові спільного життя».

Папа Франциск поблагословив усіх присутніх, душпастирів, волонтерів, службовців і, особливо, офіцерів жандармерії та їхні сім’ї, ввіривши усіх заступництву Пречистої Діви Марії.