Папа: живитися Ісусом-Євхаристією – це ставити Його на місце свого “я”
  • Пон, 19/06/2017 - 11:46

«Живитися Ісусом-Євхаристією означає з довір’ям вручити себе Йому й піддатися Його проводові», – наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 18 червня 2017 р., присвятивши свої роздуми євангельському уривкові про «хліб життя», з огляду на те, що того дня в Італії та багатьох країнах світу відзначалося свято Христових Тіла і Крові.

«Кожної неділі церковна спільнота гуртується навколо Пресвятої Євхаристії, Таїнства, встановленого Ісусом під час Тайної Вечері, – сказав Святіший Отець. – Однак, кожного року маємо радісну нагоду відзначати свято, присвячене цій центральній Таємниці віри, аби в повноті висловити наше поклоніння Христові, Який дарується нам як пожива і напій спасіння».

Переходячи до Ісусових слів, записаних святим Іваном: «Я – хліб живий, що зійшов з неба… Хліб, що я дам – це моє тіло за життя світу», – Наступник святого Петра пояснив, що Христос вказує на те, що Отець послав Його у світ немов хліб для вічного життя, і саме для цього Він Сам Себе принесе у жертву. Це звершилося на хресті, тож Пресвята Євхаристія – це «таїнство Його тіла, принесеного за життя світу», а тому той, хто живиться цією поживою, «перебуває в Ісусі та живе для Нього».

«У Пресвятій Євхаристії Ісус, подібно до того, як це зробив із учнями з Емаусу, стає поруч з нами, паломниками в історії, щоб живити в нас віру, надію і любов; щоб втішати нас під час випробувань; щоб підтримувати наші зусилля на користь справедливості та миру. І ця солідарна присутність Божого Сина є всюди: в містах і селах, на Півночі та Півдні, в країнах з християнською традицією та в землях першої євангелізації. І в Пресвятій Євхаристії Він дарує Себе Самого, як духовну силу, аби допомогти нам впроваджувати в життя Його заповідь, любити одні одних так, як Він нас полюбив, будуючи спільноти, що є  гостинними і відкритими на потреби всіх, особливо – найслабших, бідних і потребуючих», – сказав Папа, додаючи, що живитися Ісусом-Євхаристією означає «приймати Його на місце свого “я”».

«Таким чином, – зазначив Святіший Отець, – безкорислива любов, отримана від Ісуса через причастя Пресвятої Євхаристії, діянням Святого Духа, живить любов до Бога й до братів і сестер, яких зустрічаємо на щоденній дорозі. Нагодовані Христовим Тілом, ми дедалі більше й конкретніше стаємо містичним Христовим Тілом».