Папа: знати, що Господь нас пильнує, не авторизує бути пасивними
  • Пон, 08/08/2022 - 10:59

Коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в першу неділю серпня Ісусові заклики не боятися та бути пильними, Папа Франциск нагадав про те, що Бог наділяє нас багатьма дарами, за які ми повинні відчувати відповідальність.

У дванадцятій главі Євангелії від Луки знаходимо повчання Ісуса, Який закликає Своїх учнів не боятися, довірившись Господеві, але також бути пильними. Спочатку каже: «Не бійся, мале стадо», – а трохи згодом: «Будьте готові», розповівши притчу про слуг, які чекали повернення пана, який забарився, і про господаря, який пильнував би дім, якщо б знав, коли прийде злодій. «Йдеться про два ключові слова для того, щоби подолати страх, який іноді нас паралізує, та щоб здолати спокусу пасивного, приспаного життя», – сказав Папа Франциск, промовляючи перед проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 7 серпня 2022 р., запросивши паломників, що зібралися на площі Святого Петра, зупинитися на цих двох аспектах.

Довіритися Небесному Отцеві

Насамперед, як зауважив Наступник святого Петра, Ісус «підбадьорює учнів». Він щойно говорив їм про турботливе та сповнене любові піклування Небесного Отця, Який турбується про польові лілеї та небесні птиці, а тому ще більше про Своїх дітей. А тому «не треба клопотатися та хвилюватися», адже «наша історія надійно лежить у Божих руках». Ми іноді «почуваємося полоненими почуттям зневіри та тривоги», пов’язаними зі страхом не дати собі раду, не бути признаними і любленими, не зуміти здійснити свої проекти, ніколи не бути щасливими…

«І тоді ми турбуємося про те, щоби шукати вирішення, щоби знайти якийсь простір, в якому проявитися, щоб нагромаджувати блага та багатство, щоби отримати гарантії; й потрапляємо в життя в тривогах і постійній стурбованості. Ісус, натомість, дає нам запевнення: не бійтеся! Довіртеся Отцеві, Який бажає дати вам усе те, що вам насправді потрібне», – сказав Папа, підкреслюючи: знати, що Господь пильнує нас, не є дозволом спати та піддаватися лінивству. Навпаки, ми повинні бути пильними, бо «любити означає бути уважними до іншого».

Пильні, готові та відповідальні

«Будьте готові», – каже Ісус учням, наводячи три притчі, зосереджені на господареві дому, через які навчає про необхідність бути пильними, не приспаними, тобто, як поясний Святіший Отець, «не бути розсіяними, не піддаватися внутрішньому лінивству», бо «навіть у ситуаціях, в яких ми цього не очікуємо, прийде Господь», Який наприкінці життя «зажадає звіту про блага, які нам довірив». Тому бути пильними означає також «бути відповідальними», тобто, «берегти та вірно управляти» цими благами.

«Ми багато отримали: життя, віру, сім’ю, стосунки, працю, а також місця, в яких живемо, наші міста, створіння», – сказав Єпископ Риму, спонукаючи замислитися над тим, чи ми піклуємося про цю вотчину, яку нам залишив Господь. «Браття й сестри, прямуймо вперед без страху, в упевненості в тому, що Господь завжди нас супроводить. І залишаймося пильними, щоб не трапилося, що проспимо Господній прихід», – закликав Папа, побажавши, аби в цьому нам допомагала Діва Марія, Яка «прийняла Господні відвідини», з готовністю відповівши: «Ось я».

Співчуття з приводу загибелі польських паломників

Звернувшись після проказування молитви «Ангел Господній» із закликом, присвяченим початкові експорту зернових з України морським шляхом, в якому він побажав, аби це стало кроком до припинення бойових дій і встановлення справедливого миру, Святіший Отець скерував думку до трагедії, що трапилася напередодні в Хорватії, де в автокатастрофі загинули та отримали поранення польські паломники, що прямували до Меджуґор’я. «Нехай же Богородиця заступається за них і за їхніх родичів», – побажав він.