Папа: зневажаючи словом, вбиваємо майбутнє ближнього
  • Чтв, 14/06/2018 - 20:51

У проповіді під час ранішньої Святої Меси у каплиці «Дому Святої Марти» Папа пригадав про те, що коли ми зневажаємо іншого, то відбираємо у нього право на гідність; а коли не ображаємо свого брата, дозволяємо йому зростати.

Коли ми зневажаємо нашого ближнього, зазвичай з причини заздрості, то починаємо його вбивати, відбираємо у нього право на пошану до його особи, вбиваємо його майбутнє. До цих думок, сказаних у проповіді, Святішого Отця у четвер, 14 червня 2018 р., спонукав біблійний уривок з Євангелії від святого Матея, де розповідається про те, як Христос, повчаючи Своїх учнів, закликає їх перевищити поведінкою фарисеїв та книжників, тобто, не лише дотримуватись Божої Заповіді «не вбивай», але й не гніватись на свого ближнього і не ображати його словом. Спаситель закликає до примирення, до пошани гідності свого ближнього і власної.

Швидке примирення

Ісус закликає не тривати у гніві, але вміти швидко примиритися із своїм противником «доки ти з ним на дорозі, щоби противник не видав тебе судді, а суддя тебе не видав слузі й не кинули тебе до в’язниці». На переконання Святішого Отця, в цьому полягає людська мудрість: «Завжди кращим є погане порозуміння, ніж добра суперечка».

Зневага словом

Ісус Христос в прочитаному під час Служби Божої біблійному уривку подає у приклад загальні зневаги: «Якщо хто скаже на свого брата “нікчема” – той підлягає верховному суду. А хто скаже “дурень” – той підпадає під вогняну геєну».

Сьогодні, з усмішкою промовив Вселенський Архиєрей, ми використовуємо значно фольклорніші, колоритніші слова. Однак, слід пам’ятати, що за кожне з цих слів будемо суджені. Господь нас повчає, що зневага словом не закінчується на самій зневазі, але відчиняє двері до вбивства, до дискредитації нашого ближнього, позбавлення його права на пошану, відкинення його на узбіччя, до вбивства його як члена суспільства.

За словами Єпископа Риму, ми звикли дихати повітрям подібних зневаг. Вистарчить виїхати автомобілем в годину пік. Тоді можемо переконатись, якими креативними у висловлюваннях є люди. Такі дрібні зневаги часто призводять до великих суперечок та образ, позбавляючи іншого людських прав, позбавляючи його права голосу.

Заздрість – корінь зневаг

Зневага словом часто є наслідком заздрості, саме тому вона є дуже небезпечною. Такі зневаги здатні завдати великої кривди, а саме – позбавити таку особу майбутнього, вбити її як особу. Майже завжди ті двері зневаги відчиняє заздрість. Папа пригадав уривок із старозавітньої книги Мудрості, яка повчає, що саме через заздрість диявола у наш світ увійшла смерть. Заздрість несе із собою смерть.

Від зневаг до примирення, від заздрості до дружби

Ісус навчає нас іншої поведінки: «Якщо принесеш свій дар до жертовника і там пригадаєш, що твій брат має щось проти тебе, залиш там свій дар перед жертовником, піди спершу помирися зі своїм братом, а тоді вже приходь і принеси свій дар». Ісус є радикальним у цьому питанні, адже примирення – це не поведінка добрих манер, але поведінка, яка прагне пошанувати гідність іншої особи та власної гідності. Господь кличе перейти від зневаг до примирення, від заздрості до дружби!

На закінчення Глава Католицької Церкви заохотив кожного призадуматись над запитанням: «Чи я дозволяю собі зневажати свого ближнього образливими словами і чи у тих зневагах присутній гіркий корінь заздрості, яка спонукає мене зневажати ближнього, щоб, таким чином, уникнути суперництва?» – закликавши завжди пам’ятати про те, що коли не зневажаємо ближніх, даємо їм можливість зростати.