Папа: Зупинімо жахіття тортур. Гідність людської особи – понад усе
  • Втр, 30/05/2023 - 22:33

Жертвам катувань і закликові викорінювати тортури присвячений молитовний намір Папи Франциска на червень.

«Молімося за те, щоби міжнародна спільнота докладала конкретні зусилля для скасування тортур, гарантуючи підтримку жертвам і їхнім родичам», – таким є молитовний намір на червень, який Святіший Отець Франциск пропонує членам Всесвітньої мережі молитви Папи, що є продовжувачем традицій «Апостольства молитви», а також всім, хто хоче молитися в його наміреннях. Варто зазначити, що 26 червня міжнародна спільнота відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй у підтримку жертв катувань і тортур.

 

Представляючи особисто цей намір у традиційному відеоролику, що з’являється на початку кожного нового місяця, Святіший Отець зазначає, що «тортури – це не історія вчорашнього дня». «На жаль, вони є частиною нашого сьогодення», – говорить він, запитуючи: «Як це можливо, що здатність людини до жорстокості є настільки великою?».

«Існують дуже жорстокі форми тортур, інші – більш витончені: такі як принизливе поводження, знущання над почуттями або масове утримання в нелюдських умовах, які відбирають гідність людини. І це не є чимось новим. Згадаймо про те, як самого ж Ісуса катовано та розіп’ято», – додає Папа.

Роздуми Святішого Отця супроводжуються відеорядом, який відображає потенційних жертв тортур та інструменти катувань, а також статую катованого Христа, увінчаного терновим вінцем. Тортури – це практика, що сягає давнини. В наш час країни офіційно скасували катування як засіб дізнання в судовій системі, але вони залишаються дійсністю до сьогодні. Це підтвердили події в Україні, де зафіксовані акти катування російськими солдатами українських військових і цивільних, і де на деокупованих територіях знайдено спеціально облаштовані катівні.

«Зупинімо це жахіття тортур. Гідність людської особи обов’язково потрібно поставити понад усе», – закликає Папа, додаючи, що в іншому випадку жертви сприймаються не як особи, а як «речі», й тому можуть піддаватися безмірним зловживанням, спричиняючи смерть або завдаючи постійні психологічні чи фізичні травми на все життя.