Папа зустрівся з членкинями Італійського Жіночого Центру
  • Нед, 26/01/2014 - 10:59

Жіноча присутність повинна зростати у громадській сфері, але зберігаючи незамінну роль жінки у сім’ї. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у суботу, 25 січня 2014 р., членкинь Італійського Жіночого Центру з нагоди 70-річчя цієї організації. Святіший Отець зазначив, що Церква визнає моральну та духовну силу жінки, додаючи, що протягом останніх десятиріч роль жінки в родині та в суспільстві «зазнала значущих змін». Він також звернув увагу на «незамінний вклад жінки у життя суспільства», особливо, з огляду «на її чутливість» до найслабших.

«Я з радістю дивлюся на те, що багато жінок поділяють разом зі священиками деякі душпастирські обов’язки, супроводжуючи окремих людей, родини та групи, як також через богословські роздуми, і я бажаю, щоб розширювався простір для розгалуженої та переконливої жіночої присутності в Церкві», – зауважив Папа, побажавши, щоб такі нові простори поширювалися і в суспільному та професійному середовищі. Однак, додав він, не можна «забувати про незамінну роль жінки в сім’ї».

«Дари делікатності, особливої чуттєвості та лагідності, якими багата жіноча душа, представляють не лише природну силу для життя сімей, для поширення атмосфери спокою та гармонії, але є дійсністю, без якої годі здійснити покликання людини», – зазначив Святіший Отець, звертаючи увагу на те, що для християнина родина не є, просто-на-просто, приватним місцем, але «домашньою Церквою, процвітання та здоровий стан якої є передумовою здорового стану та розквіту Церкви та самого ж суспільства». Ця присутність є «як ніколи, необхідною для передавання майбутнім поколінням стійких моральних принципів та для самого ж передавання віри». Папа вказав на приклад Пресвятої Богородиці, зазначаючи, що Вона «творить у Церкві щось такого, чого не можуть зробити ні священики, ні єпископи, ні Папи».

Але як можливо нарощувати присутність у різних середовищах громадського та церковного життя, у світі праці, одночасно зберігаючи належну увагу до сім’ї? Святіший Отець вказав на важливість розпізнавання, яке, крім призадуми над дійсністю жінки в суспільстві, вимагає також «наполегливої та безперервної молитви». «Саме через діалог з Богом, просвічений Його словом, зрошений Святими Тайнами, християнська жінка завжди по-новому намагається відповісти на Господнє покликання в конкретних умовах свого становища», – наголосив Папа, побажавши членам Італійського Жіночого Центру під материнським проводом Пречистої Діви Марії розпізнати шлях, яким слід іти «для поглиблення значення та ролі жінки в суспільстві та щоб залишатися цілковито вірними Господеві».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va