Папа зустрівся з духовними лідерами Центральноафриканської Республіки
  • Втр, 01/04/2014 - 00:02

Після загальної аудієнції 26 березня Папа Франциск зустрівся з представниками «Релігійної платформи за мир» з Центральної Африки в особі архиєпископа Бангі монс. Дьєдонни Нзапалаінгі, глави Євангельських Церков, пастора Ніколаса Грекояме-Гбангу, а також імама Бангі Умара Кобіне Лайама. Святіший Отець закликав їх до єдності, закликав бути поруч зі своїм народом і продовжувати протидію кожному поділу.

Напередодні Папської аудієнції духовних лідерів прийняв ватиканський державний секретар кардинал П'єтро Паролін. Глави трьох релігійних конфесій Центральної Африки вже протягом тривалого часу докладають зусиль для відновлення миру в їхньому регіоні, зустрічаючись з різними лідерами міжнародного співтовариства.

В інтерв'ю Радіо Ватикану архиєпископ Бангі зазначив, що він виступає від імені безлічі стурбованих і страждаючих співвітчизників, що зазнають лиха і розрухи. Основна проблема жителів цього африканського регіону - відсутність елементарної безпеки, без якої неможлива жодна діяльність. Як наслідок, в даний час паралізовані і освіта, і сільське господарство, і виробництво, і адміністрація. Місцеві ініціативи не в змозі захистити населення, тому Церква звертається до міжнародного співтовариства з гучним закликом втрутитися і захистити народ Центральної Африки. «Абсолютно неможливо стояти осторонь і в повній байдужості дивитися, як люди вмирають подібно тваринам! - заявив архиєпископ Бангі. - Прийшов час прийняття рішень, щоб в один прекрасний день історія не засудила нас питанням: «Що ви зробили для ваших братів?»

На шляху до відновлення миру вже є проблиски надії. «Зустрічаючись з лідерами міжнародної спільноти, ми отримали відповіді, які допомагають нам вірити, що завтра буде краще, - зазначив центральноафриканський архиєпископ. - Генеральний секретар ООН обіцяв підготувати резолюцію, яка сприятиме запровадженню миротворчого контингенту.

Ми також зустрічалися з іншими лідерами, які нам дали зрозуміти, що кожен з них готовий стати на нашу сторону і почати операцію з підтримання миру, - і чим раніше це настане, тим буде краще: чим більше проходить днів, тим більше африканців гинуть».

В інтерв'ю Радіо Ватикану імам Бангі Умар Кобіна Лайама звернув увагу на відносини між релігіями в цей важкий для країни час:

«За будь-яких обставин віруючий повинен зберігати віру, - сказав імам. - Стикаючись з труднощами, ми повинні запитати себе: «Що сталося? Що ми наробили? Можливо, саме через наші вчинки Бог поставив нас перед таким драматичним випробуванням? Або може бути, для того, щоб надати нам урок про прийняття Бога в будь-якій ситуації?». Віра живе не тільки в благі часи, але повинна бути також і в часи нещасть. Таким чином, віра означає витривалість, терпіння і терпимість, які утворюють характер і чесноти істинного віруючого. Я прошу моїх братів-мусульман про терпимість і терпіння, щоб Бог повернув нас до миру і соціальної згуртованості».

Коментуючи недавні заклики до джихаду, особливо в Малі, імам Лайама зазначив, що люди, що закликають до цього, не віддають собі звіт в тому, проти кого хочуть повернути священну війну з захисту мусульман. «По суті, - зауважив імам, - мусульмани знаходяться під захистом християн в їх церквах: більшість мусульман знаходять захист в укритті християнських служителів культу - протестантів і, перш за все, католиків. Якщо ж вони збираються кидати бомби, то куди? У ті ж церкви, які надають захист мусульманам?

Чи ж для того, щоб створити замішання серед християнських духовних лідерів, що захищають мусульман? Воістину, це не Іслам, який Бог довірив нам. Бог дарував нам Іслам миру, терпимості й терпіння, витримки у всіх випробуваннях».

«Я вважаю, - зазначив імам Бангі, - що ми, як мусульмани, сьогодні стикаємося з цими труднощами, тому що обрали мовчання співучасті: ми ніколи не засуджували в нашій громаді зловживання і вчинки побратимів з «Селек». Ми не взяли на себе такої відповідальності. Що ж, сьогодні ми пожинаємо плоди, які Бог зіслав на нас. З цієї причини нам необхідно випробувати наші справи і діяти належним чином, просячи у Бога прощення за все, що стосується нас, в надії, що Бог допоможе всім нам відновити соціальну згуртованість. Якщо зараз ми втратимо віру, то наслідки будуть катастрофічними, незважаючи на всі зусилля світової спільноти. Слідуючи голосу совісті, ми в першу чергу повинні зібратися разом і примиритися, щоб допомогти міжнародному співтовариству, яке піклується про нашу ситуацію».

В інтерв'ю Радіо Ватикану президент Євангельських Церков пастор Ніколас Грекояме-Гбангу зазначив, що в Центральній Африці не існує так званої «християнської міліції»: «формування  «Анти-Балака»  були створені для самооборони на місцях, і зараз, в силу обставин, вони об'єдналися в загони протидії і перешкоди мусульманським повстанцям з «Селек». Ці люди живуть поруч з нами, - зазначив пастор, - і ми намагаємося допомогти їм зрозуміти, що через їхні дії страждає все населення, тому вкрай важливо зупинити збройні сутички».

Говорячи про драматичну, з точки зору безпеки і продовольства, ситуацію в країні, президент Євангельських Церков висловив сподівання, що «міжнародне співтовариство почує крик болю, заклик тих людей, які опинилися в біді, і допоможе скоріше вирішити ситуацію біженців і всіх жителів, яким загрожує небезпека. Ми вважаємо, що необхідно негайно відновити безпеку за сприяння Організації Об'єднаних Націй і всіх людей доброї волі. Ті, хто покликані допомагати людям, що зазнали лиха, повинні це зробити невідкладно».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va