Папа зустрівся з єпископами Мелхітської Греко-Католицької Церкви
  • Пон, 20/06/2022 - 15:54
Приймаючи на аудієнції Синод єпископів Мелхітської Греко-Католицької Церкви, Святіший Отець підкреслив глобальний вимір Церкви, вказуючи на необхідність спільності у формуванні Божого люду.

18 червня, Папа Франциск прийняв на аудієнції єпископів Мелхітської Греко-Католицької Церкви, які сьогодні в Римі розпочали Синод Церкви на чолі з Патріархом Юсефом Абсі. Святіший Отець поділився своїми думками про душпастирську турботу про вірних, які переживають життєві трагедії, а також про відповіді на виклики сучасних обставин, які переживає Мелхітська Греко-Католицька Церква.

Драма народу, який прагне надії

Папа Франциск привітав членів Синоду, вказавши на важливість місця їхньої зустрічі біля гробів святих апостолів Петра і Павла. У цьому контексті він зазначив, що серед Наступників апостола Петра є також уродженці Сирії. Цей факт, з одного боку, дає відчути католицький подих Церкви Риму, покликаної «головувати в любові» та піклуватися про всі Церкви, а з іншого – веде мов паломників до землі «дорогої і вимученої Сирії». Святіший Отець пригадав про військову агресію в Україні, а також збройний конфлікт у Сирії. «Мені неодноразово трапилася нагода зустрітися і вислухати історію когось з молодих сирійців, що прибули сюди. І мене вразила трагедія, яку він носить собі через те, що пережив і побачив, його погляд, майже позбавлений надії, неспроможний мріяти про майбутнє своєї землі. Ми не можемо допустити, щоб з очей та сердець молодих людей і сімей зникла навіть остання іскра надії! Тому я знову звертаюся до всіх тих, хто несе відповідальність як всередині країни, так і в міжнародному співтоваристві, щоб було досягнуто справедливе і належне вирішення сирійської драми», – закликав Папа Франциск.

 

Формувати Святий Божий люд у спільності

Святіший Отець, покликаючись на особливості Патріаршої Церкви, закликав єпископів Мелхітської Греко-Католицької Церкви до зберігання синодального стилю буття та діяльності, до якого запрошена вся Вселенська Церква, замислитися над «здатністю жити спільністю молитви і намірів між собою і з Патріархом, між єпископами і пресвітерами та дияконами, з богопосвяченими особами, і з мирянами – всі разом, утворюючи святий Божий люд», – зазначив Папа Франциск.

Великою стурбованістю Мелхітської Церкви в наш час є той факт, що християни масово виїжджають із Сирії. Папа поділяє цю стурбованість, але підкреслив, що глобальний вимір, якого набуває ця Церква, є не тільки викликом, але також шансом. На думку Святішого Отця, це можливість, яка полягає в тому, щоб «залишатися вкоріненими у своїх традиціях і витоках, однак, відкриваючись для того, щоб прислухатися до часів і місць, де ви розсіяні, щоб відповісти на те, що Господь просить від вашої Церкви сьогодні», – зауважив Папа Франциск.