Папа: Звільнити серце від його підступів, щоби побачити Бога
  • Срд, 01/04/2020 - 12:56

Роздумам про те, що означає «чистота серця» була присвячена перша квітнева загальна аудієнція, під час якої Святіший Отець представив чергове євангельське блаженство.

Щоб споглядати Бога, не потрібні спеціальні окуляри, але слід очистити серце від його підступів. На це звернув увагу Папа Франциск, роздумуючи під час загальної аудієнції в середу, 1 квітня 2020 р., на шостим блаженством, яке звучить: «Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога». Традиційна в цей день тижня зустріч Наступника святого Петра з вірними знову відбулася за посередництвом засобів комунікації та транслювалася з робочого кабінету Святішого Отця в Апостольському палаці.

Спрага бачення Бога

Папа зазначив, що блаженство, над яким роздумуємо сьогодні, обіцяє бачення Бога, а його передумовою є чистота серця. Посилаючись на 27 Псалом, в якому читаємо: «В твоєму імені серце моє каже: “Обличчя моє шукайте!” Твоє обличчя, Господи, я шукаю. Не ховай обличчя твого від мене», він зауважив, що ці слова вказують на «спрагу особистих взаємин із Богом», не механічних, таких що витають у хмарах, але особистих. А в книзі Йова зустрічаємо слова: «Я знав Тебе з оповідань інших, а сьогодні очі мої побачити Тебе».

«Дуже часто, – додав Святіший Отець, – я роздумую над тим, що це стосується нашого життєвого шляху, наших стосунків з Богом. Пізнаємо Бога, бо чули про Нього, але на основі свого досвіду робимо крок за кроком далі, й, врешті, якщо залишаємося вірними, пізнаємо Його безпосередньо… І це свідчить про зрілість духа».

Повільність серця

«Як дійти до цієї близькості, до пізнання Бога власними очима? Можемо, наприклад, згадати про учнів з Емаусу, які мають Господа біля себе, але “очі їм заступило, і не могли його пізнати”. Господь відкриє їхній погляд наприкінці шляху, вершиною якого є ламання хліба, а початком було картання: “О безумні й повільні серцем у вірі супроти всього, що були пророки оповіли!”», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що в цих словах бачимо джерело цього засліплення: безумність і повільність серця, а коли воно повільне, «перестаємо добре бачити речі».

Вирішальна зрілість

За словами Наступника святого Петра, мудрість цього блаженства полягає в тому, що для того, аби могти споглядати Бога, необхідно заглибитися в себе і зробити там місце для Бога. «Щоби побачити Бога, не потрібно змінювати окуляри чи точку спостереження, чи змінити богословських авторів, що навчають мене цього шляху, потрібно звільнити серце від його підступів», – сказав він, підкреслюючи, що це «єдиний шлях».

Йдеться про «вирішальну зрілість», яка полягає в тому, щоби побачити, що «наш найгірший ворог, часто, ховається у нашому серці»: «Найблагороднішою боротьбою є боротьба проти внутрішніх підступів, які породжують наші гріхи. Бо гріхи викривляють внутрішній зір, оцінку речей».

Чисте серце слід здобувати

Як зазначив Святіший Отець, слід зрозуміти, що означає «чистота серця». Насамперед, потрібно згадати, що в Біблії серце полягає не лише в почуттях, йдеться про «найінтимніше місце людської істоти, внутрішній простір, в якому особа є сама собою». В цій перспективі, «чистий серцем» – це той, хто «живе в присутності Господа, зберігаючи в серці те, що є гідним взаємин із Ним», завдяки чому його життя є прямолінійним, «не звивистим, а простим».

«Очищене серце, таким чином, – це результат процесу, що включає визволення та зречення. Чистий серцем не народжується таким, але пройшов через внутрішнє спрощення, навчившись зрікатися зла в собі, що в Біблії називається обрізанням серця», – пояснив Глава Католицької Церкви, додаючи, що це внутрішнє очищення включає «розпізнавання тієї частини серця, що перебуває під впливом зла», а для цього потрібно піддатися проводові Святого Духа.

Подвійний вимір

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що в цьому блаженстві, як і в інших, присутній «майбутній, есхатологічний вимір», представлений «радістю Небесного Царства», до якого всі ми прямуємо. Але є в ньому також інший вимір: бачити Бога означає «розуміти знаки Божого провидіння в тому, що трапляється, розпізнавати Його присутність у Святих Таїнствах, в ближніх, особливо – убогих і страждаючих, розпізнавати Його там, де Він являється».

За словами Папи, це блаженство є також плодом попередніх. Адже якщо прислухаємося до спраги добра, усвідомимо, що основою життя є милосердя, то «починається шлях визволення, який триває протягом всього життя та веде нас до неба». Йдеться про «серйозну працю», яку здійснює Святий Дух, на дію Якого необхідно відкритися, що через «випробування та очищення життя» веде до «великої радості та справжнього миру». «Не біймося, відчинімо двері свого серця для Святого Духа, аби Він нас очистив і провадив цим шляхом до повноти радості», – закликав Святіший Отець.