Папі допомагатиме ще один камердинер
  • Чтв, 19/09/2013 - 12:17

Як повідомили італійські ЗМІ, колишній жандарм Ватикану Перджорджіо Дзанетті призначений новим камердинером Папи Франциска. Вони зустрілися і подружилися кілька років тому через родича Дзанетті, який є священиком в Аргентині.

Франциск вибрав до свого найближчого кола співробітників і помічників особу, якій віддавна довіряє, – йдеться в сьогоднішній італійській пресі.

Довіра має особливе значення, особливо після скандалу, який відбувся у Ватикані понад рік тому, під час понтифікату Бенедикта XVI, коли з'ясувалося, що його камердинер Паоло Габріеле крав з папського секретаріату приватне листування та особисті нотатки, а потім передавав їх для публікації. Вперше в історії Ватикану такий близький до Папи співпрацівник був заарештований і ув'язнений протягом декількох тижнів у місцевій в’язниці та постав перед судом, який засудив його до півтора років позбавлення волі. Звичайно, Папа Бенедикт XVI помилував Габріеле, якого ЗМІ назвали «вороною».

Новий камердинер Франциска вже працює разом з наступником Габріеле, Сандро Maріотті. Дзанетті був потрібен Папі через великий обсяг роботи у Домі св. Марти, де Папа живе і працює.

Обидва камердинери не тільки допомагають Папі в щоденних обов’язках, а й займаються усією кореспонденцією та подарунками, якими на знак поваги чисельно обдаровують Святішого Отця і поштою, і на особистих аудієнціях.

Однак обов'язки папського камердинера значно змінилися через самостійність та незалежність Франциска, який любить їсти у їдальні ватиканського готелю, в компанії інших гостей, і в багатьох випадках дає собі раду сам з особистими потребами. Франциск сам вирішує багато справ телефоном, він особисто перечитує значну частину листування.

Нещодавно прес-служба Апостольської Столиці навіть не виключила можливості, що у Ватикані Франциск сам захоче їздити легендарним, 29-річним автомобілем Рено 4, якого йому подарував священик з Верони. Папа знає цю історичну модель, тому що він мав таку ж колись в Аргентині.

За матеріалами info.wiara.pl