Папірус з молитвою до Пресвятої Богородиці 250 р.
  • Втр, 17/10/2017 - 16:28

Найдавніший на сьогоднішній день рукопис (P 470), що містить відому молитву до Пресвятої Богородиці, був знайдений єгипетськими археологами неподалік від Олександрії ще в 1917 році.

Спочатку деякі папірологи віднесли рукопис до 4-5 століття, можливо, тому що вони не припускали, що християни молилися до Богородиці і в більш ранній час. Можливо причина була в тому, що термін Богородиця (грец. Θεοτοκε) був офіційно затверджений тільки на III Вселенському Соборі, що відбувся в Ефесі в 431 р.

Згідно з останньою оцінкою експертів, коптський папірус датується близько 250 р. Якщо раннє датування вірне, то Р 470 став найбільш раннім рукописним свідченням молитви, яка вже мала бути частиною церковного богослужіння, показуючи, що прохання і молитви до Богородиці і святих зверталися і в найперші століття християнства.

Вчені відзначають високу точність церковного переказу, який зберіг молитви давнини практично без особливих змін. Археологи підкреслюють, що знахідка проливає світло на багато деталей літургійної діяльності ранньої церкви; також вона служить спростуванням деяких скептичних припущень, які ставлять під сумнів практику молитви до святих в перші століття християнства, звану багатьма критиками «більш пізньою традицією» і «нововведенням».

Текст стародавнього манускрипту містить повну версію відомої молитви, яка і понині використовується в богослужбовому житті Церкви:

«Під Твою милість прибігаємо,
Богородице Діво,
молінь наших не погорди в скорботах,
але від бід визволи нас,
Єдина чиста і благословенна ».