Папська Академія Соціальних Наук про взаємини ринку, держави та суспільства
  • Чтв, 19/10/2017 - 14:57

«Змінювати взаємини між ринком, державою та громадянським суспільством» – таку назву має семінар, що проходить у Ватикані від 19 до 21 жовтня 2017 р. з ініціативи Папської Академії Соціальних Наук та Організації Католицьких Університетів Латинської Америки та Карибського регіону.

В інформативній брошурі організатори семінару вказують на нагальну необхідність знайти та вирішити структурні причини бідності, називаючи її «хворобою», що послаблює суспільство і призводить до нових криз. «Нерівність, – зазначають вони, – є коренем соціальних недуг».

Вчені зазначають, що глобалізація й Четверта промислова революція ставлять серйозні виклики перед цінностями соціальної справедливості, спільного блага та людської гідності, про що говорив також і Папа Франциск в Енцикліках «Evangelii Gaudium» (2013) та «Laudato Si!» (2015). Це вимагає свіжого погляду, що є плодом критичного й плідного міждисциплінарного діалогу економіки з іншими дисциплінами та представниками економічної, соціальної, політичної й ділової сфер, як частини філософського, теологічного та пасторального осмислення.

Натхненням для семінару стала енцикліка Папи Венедикта XVI «Caritas in Veritate» (2009), а, зокрема, його ідея про взаємозв’язок ринків, держави та громадянського суспільства. Семінар, власне, має на меті сприяння новим формам співпраці між цими трьома структурами. «У світі, в якому ми постійно запитуємо себе, що визначає наш добробут, – пишуть організатори семінару, – важливо усвідомити, що економіка не може цікавитися виключно мінімізацією витрат у виробництві товарів або максимізацією прибутку».

Такий підхід, на їхню думку, не дозволяє вирішувати гострі проблеми сучасності. Кожна людина, на думку організаторів семінару, усвідомлюючи власні навички та бажання, є частиною фізичного та соціального середовища, яке, в ідеалі, повинно запропонувати їй найкращу можливість для життя.

Семінар має на меті досліджувати питання здійснення реалістичних стратегій, щоб уникнути суспільного виключення. «Ми вважаємо, – пишуть організатори, – що держава та громадянське суспільство можуть зробити значний внесок у етичне, політично справедливе та економічно ефективне функціонування ринку».