Папська допомога для постраждалих від цунамі в Індонезії
  • Суб, 29/12/2018 - 17:13

Пропонуємо згадати основні події року, що минає, у світлі «програмного документа» понтифікату Папи Франциска

Зустрічаючись перед Різдвом з Римською Курією та підбиваючи підсумки 2018 року, Папа Франциск зауважив, що він був непростим для Церкви, на яку «налягали бурі та урагани». У листопаді виповнилося 5 років від публікації першого Апостольського напоумлення теперішнього Наступника святого Петра «Радість Євангелія», яке можемо назвати програмним документом цього понтифікату. Спробуємо підбити підсумки року саме в світлі цього документа, в якому читаємо, що «слід дозволити на те, щоб радість віри поширювалася як таємниче, але стійке довір’я, також і серед найгірших тривог».

У центрі – Христос

«Evangelii gaudium» – це Христоцентричний документ. Проповідування Святішого Отця протягом всього року, від 43 загальних аудієнцій до 89 медитацій в «Домі святої Марти», від катехиз з нагоди молитви «Ангел Господній» до проповідей під час урочистих Святих Мес, були зосереджені на зустрічі з Ісусом.

«Радість Євангелія наповняє серця та все життя тих, які зустрічають Ісуса. Ті, які дозволяють Йому себе спасти, звільнені від гріха, смутку, внутрішньої пустки та ізоляції. З Ісусом Христом завжди народжується та відроджується радість», – саме цими словами Папа Франциск розпочинає програмний документ свого понтифікату, закликаючи вірних до «нового етапу євангелізації, позначеної цією радістю».

Молитва за Церкву

Одним з найпромовистіших моментів року, що минає, став заклик Папи молитися кожного дня на вервиці, єднаючись як Божий люд у тому, щоби випрошувати в Пресвятої Богородиці та святого Архангела Михаїла захисту від диявола, «який постійно старається віддалити нас від Бога та внести поділи між нами». Завершуючи Синод Єпископів, Глава Католицької Церкви наголосив на тому, що Церква не забруднюється: її діти є забрудненими, всі, але не Мати. «Тому прийшов час захистити Матір, а від Великого Обвинувача Матір захищаємо молитвою та покутою», – наголошував він.

Зміни в Катехизмі

Влітку було повідомлено про те, що Папа Франциск затвердив зміни до тексту Катехизму Католицької Церкви в тому, що стосується смертної кари. В ньому стверджується, що у світлі Євангелія Церква навчає, що «смертна кара є недопустимою, бо чинить замах на недоторканість та гідність людської особи», а тому також докладає рішучі зусилля для її скасування в усьому світі.

Розвиток доктрини, як нагадує Святіший Отець, показує, що Передання є «живою дійсністю і лише часткове бачення може приймати “скарб віри” як щось статичне». Поглянувши на доктринальний розвиток протягом 2000-річчя християнства можемо побачити, що Бог не перестає промовляти, допомагаючи нам якнайкраще розуміти євангельські істини.

Покликані разом прямувати до святості

При різних нагодах Папа Франциск повторював своє заохочення, вміщене в напоумленні «Evangelii gaudium», «спільно прямувати вперед», нікого не залишаючи на узбіччях. Попереду – великий шлях, який ми покликані пройти разом. Насамперед, до святості, про що нагадує Апостольське напоумлення “Gaudete et exsultate”, оприлюднене у квітні. Численні беатифікації та канонізація семи святих показують, що дорога до святості проявляється різними способами.

Лихо зловживань

Протягом 2018 року з новою силою вибухнули скандали, пов’язані зі зловживаннями, скоєними представниками Церкви. В напоумленні «Evangelii gaudium» Святіший Отець висловлював побажання, аби «Бог визволив нас від світської Церкви», тобто від такої, яка прикриваючись релігійністю, шукає виключно панування в різних його формах.

У Листі до Божого люду від 20 серпня 2018 р., Папа ще раз наголошує на обранні дороги нульової терпимості, істини, справедливості, запобігання та надолуження. Церква, за його словами, на боці постраждалих та докладає зусилля на користь захисту неповнолітніх.

Святіший Отець говорить про потрійну форму зловживань: владою, сумлінням та сексуальні зловживання. Серед головних причин він називає клерикалізм, тобто, ситуацію, коли священство втрачає своє покликання служіння та перетворюється у владу. Папа закликає покласти край покриванню таких злочинів, а винуватців – «віддатися в руки людського правосуддя, готуючись до Божого». Він позбавив духовного сану священнослужителів, обвинувачення проти яких виявилися достовірними, а також скликав на лютий наступного року зустріч очільників єпископатів, присвячену темі захисту неповнолітніх у Церкві.

Апостольські та душпастирські подорожі

«Радість Євангелія» закликає Церкву бути місійною та близькою до людей. Вже на початку 2018 року Святіший Отець вирушив у свою чергову Апостольську подорож, відвідуючи в січні Чилі та Перу. В Чилі він зустрівся з деякими постраждалими від зловживань з боку духовенства, що стало нагодою визнати «серйозні помилки в оцінюванні та сприйнятті ситуації», а в Перу мав нагоду пригорнути тубільні народи Амазонії. Під час екуменічного паломництва до Женеви Глава Католицької Церкви закликав всі християнські конфесії спільно свідчити Христа, керуючись логікою служіння. В Дубліні на нього чекали щирі обійми з родинами з усього світу, натомість у трьох країнах Балтії – свідчення тих, які мужньо перенесли переслідування тоталітарних режимів.

У березні Папа здійснив прощу до святого Отця Піо з П’єтрельчіни, а відвідуючи в квітні Алессано та Мольфетту, вшанував свідчення єпископа Тоніно Белло. На початку травня Святіший Отець відвідав дві особливі спільноти: Номадельфію поблизу Ґросетто та Фоколарів у Лопп’яно. На початку липня ініційована Главою Католицької Церкви проща до святого Миколая зібрала в місті Барі Глав Церков Сходу чи їхніх делегатів на молитву в наміренні миру на Близькому Сході. Врешті, з нагоди 25-річчя загибелі блаженного о. Піно Пульїзі Папа у вересні відвідав Сицилію, побувавши в П’яцца-Армеріна та Палермо.

Угода з Китаєм

В Пекіні 22 вересня була підписана Тимчасова Угода щодо призначення єпископів, згідно з якою останнє слово залишається за Папою. Як наголошувано, цілі угоди є душпастирськими, а не політичними. В окремому посланні Святіший Отець, наголошуючи на тому, що віра перемінює історію, пояснив причини цього кроку: сприяти звіщенню Євангелія та досягти внутрішню єдність католицької спільноти Китаю.

Реформи у Церкві та Ватикані

Тривають структурні реформи, які започаткував Папа Франциск згідно з «місіонерським ключем», про який йдеться в Апостольському напоумленні «Evangelii gaudium». Рада Кардиналів передала йому чернетку нової Апостольської Конституції про Римську Курію, попередня назва якої «Проповідуйте Євангеліє». Апостольською Конституцією «Episcopalis communio» Глава Католицької Церкви зреформував Синод Єпископів, а через Motu proprio «Навчитися прощатися» змінив деякі аспекти щодо зречення з урядів, які надаються папським призначенням.

Святіший Отець також затвердив нове законодавство про управління Державою-Містом Ватиканом. Здійснюються заходи в сфері покращення фінансової прозорості та боротьби з відмиванням грошей, про що свідчить прийняття Ватикану до європейської платіжної мережі «SEPA».