Папська фундація CNEWA: 5,5 мільйонів доларів на підтримку українців
  • Втр, 23/08/2022 - 12:15

Президент «Католицької Асоціації для надання допомоги Близькому Сходові» затвердив шостий транш на підтримку церковних структур в Україні, що надають допомогу постраждалим від війни.

Нещодавно очільник Папської фундації CNEWA (Католицька Асоціація для надання допомоги Близькому Сходові) монсеньйор Пітер Ваккарі затвердив перерахування шостого траншу на суму понад 2 мільйони 800 тисяч доларів США на підтримку благодійних ініціатив УГКЦ, що допомагає постраждалим від війни. Загалом, цьогорічна допомога від фундації становить вже понад 5,5 мільйонів доларів.

«Ці кошти допоможуть тим, хто стикнувся з нестачею продовольства, вони також призначені на надання психологічної та духовної підтримки людям, травмованим втратою своїх близьких і домівок, на допомогу переселеним дітям і дорослим з особливими потребами», – зазначив монсеньйор Ваккарі, додаючи: «І хоч ми пришвидшили перерахування цього шостого траншу екстреної допомоги, наша увага вже зосереджена на зимі, що надходить». Проект-менеджерка CNEWA для України Анна Домбровська підкреслює, що допомога охоплює всю країну, адже Церква служить в кожному регіоні, «включаючи і ті, що зазнають безпосереднього нападу».

У прес-релізі фундації розповідається про те, як витрачалися кошти. Зокрема, було розповсюджено понад 40 тисяч продовольчих наборів. Допомога надійшла на підтримку внутрішньо переміщених осіб, якими опікуються структури єпархій та екзархатів УГКЦ та БФ «Карітас-Україна» і його підрозділи. Завдяки координації Українського Католицького Університету надано підтримку 70 дітям з особливими потребами в львівській дитячій лікарні, придбано медичні засоби для віддалених сіл, організовано фізичну та психологічну реабілітацію для спустошених війною людей. Фінансуванням було охоплено також невідкладну паліативну допомогу для пацієнтів львівського шпиталя імені Шептицького та придбання медичного спорядження для військових капеланів УГКЦ.

Папа Пій ХІ 1926 року заснував «Католицьку Асоціація для надання допомоги Близькому Сходові» (CNEWA), яка згодом розширила свою діяльність на підтримку Східних Католицьких Церков у інших частинах світу й сьогодні надає допомогу християнам на Близькому Сході, північній Африці, Індії та східній Європі.