Папська Комісія захисту неповнолітніх: оновлення напрямних і спецфонд солідарності
  • Втр, 09/05/2023 - 11:43

Оприлюднено комюніке за підсумками чергової Пленарної асамблеї, яка прийняла важливі рішення у тому, що стосується допомоги місцевим Церквам у запобіганні лихові сексуального насилля проти неповнолітніх і надаванні належної допомоги постраждалим.

Від 3 до 6 травня 2023 р. у Ватикані відбувалася Пленарна асамблея Папської Комісії захисту неповнолітніх. За підсумками нарад, які включали також спілкування з Папою Франциском, було прийнято ряд рішень, які оприлюднено в підсумковому комюніке, поширеному 8 травня.

У ньому, зокрема, зазначається, що учасники оновили «Напрямні для Церкви», які тодішня Конгрегація віровчення вперше видала 2011 року, що вимагають належної уваги до політики запобігання в усій Церкві. Нова загальна структура напрямних, розроблених комісією, буде передана на розгляд церковним лідерам і об’єднанням постраждалих, щоб зібрати їхні зауваження перед остаточним затвердженням. Крім того, з доручення Святішого Отця, комісія працює над приготуванням інструментів перевірки впровадження в життя цих напрямних у місцевих Церквах.

Відповідаючи на виразний заклик Папи Франциска боротися з нерівністю всередині Церкви в тому, що стосується захисту неповнолітніх, комісія створила спеціальний фонд, до якого робитимуть внески єпископські конференції. Його метою є надавати програми розвитку навиків для гарантування безпеки і допомоги постраждалим та їхнім сім’ям у найбідніших частинах світу. Затверджено відповідні протоколи щодо використання зазначених коштів та укладено угоду з Церквою в Руанді щодо фінансування пілотної програми.

Комісія переглянула критерії щорічного звіту щодо політики та процедури запобігання в Церкві, якого вимагає Святіший Отець. План застосовує методологію, зосереджену на людині і на тому, яким чином потреби постраждалих від сексуального насилля повинні розглядатися як пріоритетні, щоби надати Папі пропозиції щодо усунення прогалин. Крім того, учасники розглянули, яким чином можна як найоперативніше відповісти на прохання Святішого Отця, висловлене під час зустрічі з комісією, у тому, щоби провадити Церкву в боротьбі з лихом сексуального насилля в інтернеті.

Комісія також затвердила п’ятирічний стратегічний план, що визначає цілі та показники ефективності для вимірювання поступу, щоби звітувати зацікавленим сторонам. Також замовлено поглиблене дослідження на тему уразливості в її різних формах, щоби надати церковним інституціям надійні заходи для боротьби із сексуальними зловживаннями цій ділянці.