Папська Рада душпастирства мігрантів і подорожуючих вітає вступ у дію Конвенції Морської Праці
  • Суб, 13/07/2013 - 15:38

«Дуже часто ми навіть не усвідомлюємо, що більшість предметів, які ми вживаємо на щодень, перевозилися кораблями, що борознять океани», – читаємо у посланні, яке Папська Рада душпастирства мігрантів і подорожуючих оприлюднила з нагоди Неділі Моря, яка цього року припадає на 14 липня.

Щороку, у другу неділю липня, з ініціативи Папської Ради душпастирства мігрантів і подорожуючих, відзначається «Неділя Моря», яка має на меті скласти подяку тим, хто працює на морі, за служіння, яке вони здійснюють для міжнародної спільноти. Мова йде про півтора мільйона моряків, які плаваючи стотисячним флотом, перевозять 90% товарів. Це також нагода звернути увагу на служіння, яке численні волонтери та капелани «Морського апостоляту» здійснюють у багатьох портах світу.

Послання починається зі слів, якими Папа Венедикт XVI привітав учасників ХХІІІ Світового Конгресу Морського Апостоляту, що відбувався у листопаді минулого року у Ватикані. Святіший Отець тоді зазначав, що сьогодні моряки повинні рахуватися як із наслідками глобалізації, так і долати несправедливі ситуації, що пов’язані з труднощами з виходом на берег, загрозою піратства, а їхнє вразливе становище «повинно вчиняти уважнішим дбання Церкви» та її материнську опіку над ними. Як зазначається у посланні Папської Ради душпастирства мігрантів і подорожуючих, Морський Апостолят здійснює служіння у понад 260 портах світу.

У документі звернено увагу на те, що міжнародні морські екіпажі, вклад яких у наше щоденне життя ми навіть не усвідомлюємо, «переживають важкі умови праці та життя на бортах, проводять цілі місяці далеко від своїх найдорожчих, часто є залишеними в чужоземних портах без зарплати, стають жертвами злочинності та мусять змагатися з природними (шторми, тайфуни) та людськими (піратство) катастрофами».

У цьому контексті автори звернення називають «маяком надії» Конвенцію Морської Праці, прийняту 2006 року Міжнародною Організацією Праці, яка, завдяки ратифікації 30-ма країнами-членами, вступає в дію у серпні цього року. Вона є результатом років невпинних тристоронніх переговорів (уряди, роботодавці та робітники), спрямованих на те, щоб звести разом й оновити більшість конвенцій та рекомендацій, прийнятих після 1920 року. Ця конвенція встановлює мінімальні міжнародні стандарти аспектів праці і життя моряків, включаючи медичне забезпечення та доступ до структур добробуту на землі.

«Вітаючи, як Морський Апостолят, вступ у дію цієї Конвенції, висловлюємо сподівання побачити покращення в житті моряків та залишатимемося чуйними», – читаємо у посланні Папської Ради душпастирства мігрантів і подорожуючих, яка звертає особливу увагу на необхідність полегшити морякам можливість сходити на берег, що приноситиме користь їхньому здоров’ю та самопочуттю. Автори також закликають розвивати структури соціальної допомоги, доступні для всіх моряків, «незалежно від національності, раси, кольору, статі, релігії, політичних переконань чи суспільного походження, чи від того, під прапорами якої держави плаває корабель, на якому вони працюють».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va