Папська рада ініціювала молитву за Всеправославний Собор
  • Втр, 07/06/2016 - 17:38

Католики Риму будуть молитися про Всеправославний Собор, який пройде 19-27 червня 2016 року на острові Крит. Організатором богослужіння є Папська рада зі сприяння християнській єдності. Урочиста вечірня запланована на 11 червня. Вона пройде в 17.00 в папській базиліці св. Павла за стінами. Йдеться про свідчення духовної близькості Католицької Церкви до православних церков.

Скликаний Патріархом Константинопольським Вартоломеєм, перший за останні тисячу років, Всеправославний Собор готувався понад півстоліття. Тим не менше, кілька Православних Церков, в тому числі найбільша з них Російська, вже висловили застереження щодо деяких документів, які планується прийняти на засіданнях, і закликали відкласти їх прийняття на більш пізній термін. Болгарська Православна Церква оголосила про те, що взагалі не направить своїх представників на Крит, що поставило проведення Собору під загрозу.

Раніше голова Папської ради сприяння християнській єдності висловив надію, що перший на протязі багатьох століть такого роду великий собор може зіграти позитивну роль у зближенні позицій різних Православних Церков щодо католиків. Якщо партнери "між собою не до кінця єдині", це може негативно впливати на діалог, зауважив кардинал Курт. У православ'ї, за його словами, до сьогоднішнього дня існує "дисонанс" в сприйнятті католиків. Голова Папської ради сподівається, що Всеправославний Собор надішле "ясні знаки", які продемонструють бажання йти по шляху екуменізму.