Папська рада «Справедливість і мир» буде сприяти вирішенню проблем постраждалих від Чорнобильської катастрофи
  • Втр, 26/04/2016 - 08:38

В четвер, 21 квітня, у Ватикані відбулася зустріч-конференція делегацій ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції з України та Білорусі з керівництвом Папської ради «Справедливість і мир». Захід був організований Бюро УГКЦ з питань екології в рамках програми паломництва ліквідаторів Чорнобильської катастрофи до Риму та аудієнції зі Святішим Отцем Франциском, яка відбулась у середу, 20 квітня.

Від керівництва «Справедливості і миру» взяли участь генеральний секретар, архієпископ Сільвано Марія Томазі, підсекретар пані Фламінья Джованеллі, керівник екологічної секції пан Тебальдо Вінчіґверра, а також пан Юрій Тиховліс (працівник секретаріату), які представили присутнім основні напрямки діяльності цієї Папської ради. Пані Фламінья Джованеллі наголосила у своїй промові на те, що чисельні соціальні проблеми сучасності (бідності, миру тощо) можуть бути системно вирішені лише в комплексі, беручи до уваги їх екологічну складову, тому сьогодні Папська рада в особливий спосіб намагається поширювати відповідне вчення Папи Франциска та його екологічної енцикліки «Славен будь» про необхідність формування «інтегральної екології».

Опісля виступив проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро з питань екології Української Греко-Католицької Церкви, який розповів про ключові завдання та напрямки діяльності цієї інституції, наголосивши на основному завданні, а саме: «формуванні цілісної екології, про необхідність якої навчає Папа Франциск, екології, яка основується на правдивій вірі, глибокій духовності і високій моральності, що є запорукою екології довкілля». Очільник Екобюро УГКЦ також коротко розповів про мету «чорнобильського паломництва» до Риму, висловивши сподівання, що зустріч делегації ліквідаторів з України та Білорусі зі Святійшим Отцем, його слова вдячності та визнання будуть сприяти приверненню суспільної уваги та вирішенню численних проблем постраждалих від цієї соціально-екологічної мегакатастрофи, а також діям направленим на те, щоб більш не повторилось подібне лихо.

Пан Петер Юнге-Вентруп, виконавчий директор Міжнародного освітнього Центру IBB Dortmund та пані Астрід Зам, референт цієї інституції (співорганізатори паломництва), розповіли про їх системну працю для збереження живої пам’яті про Чорнобиль, зокрема, про проведення Європейських тижнів «За майбутнє без Чорнобиля і Фукусіми», в рамках яких цього року будуть проведені близько 250 різних заходів у 13 європейських країнах.

Особливо вражаючими були свідчення ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, які скромно ділилися своїми героїчними життєвими історіями й проблемами та викликами, які переживають сьогодні сотні тисяч їх колег та постраждалих від цієї катастрофи глобальних масштабів.

На завершення генеральний секретар Папської ради висловив запевнення про те, що «Справедливість і Мир» в рамках своєї компетенції буде сприяти підтриманню пам’яті про Чорнобиль та допомозі постраждалим, зокрема через контакт з Caritas Internationalis.

В конференції взяли також участь високопреосвященніший Тадеуш Кондрусевич, архієпископ і митрополит Мінська і Могильова (Білорусь), та преосвященніший владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ – делегат глави і батька УГКЦ блаженнішого Святослава (Шевчука) та духовний провідник цього паломництва.