Папські гвардійці приїдуть до Польщі
  • Птн, 04/07/2014 - 09:01

Вперше в історії папські гвардійці відвідають Польщу.

Відбуваючи паломництво слідами св. Йоана Павла ІІ в найближчу п'ятницю 4 липня вони молитимуться на Ясней Гуже в Ченстохові. У марійному санктуарії Святу Месу для них відправить ченстоховський митрополит архієпископ Вацлав Депо.

У програмі паломництва швейцарських гвардійців матимуть місце папські міста: Краків і Вадовіце, але паломники з Ватикану відвідають також Шахту Солі у Вєлічце, де молитимуться в каплиці святої Кінги. Планується також візит до Освєнціма.

Групу супроводжуватиме капелан швейцарської гвардії отець-прелат Маркус Хеінз з ватиканського Секретаріату штату.

Це не перше паломництво папських гвардійців. У 2010 р. вони мали паломництво слідами Йосифа Ратцінґера по Баварії,  а в 2006 р. у зв'язку з ювілеєм 500-річчя формації, гвардійці відбували паломництво слідами свого покровителя – святого Мартина Турського.

Швейцарська Гвардія служить Папі Римському з 1506 року. Тепер налічує 110 членів, а керує нею полковник Даніель Анріг. До неї можуть увійти винятково молоді швейцарські католики у віці 19-30 років, які в своїй країні повинні відбути військову службу. У Ватикані служать щонайменше 25 місяців, а присяга новообраних відбувається щорічно 6 травня на так званий спогад „sacco di Roma”, тобто сплюндрування Риму через війська імператора Карла V в день 6 травня 1527 року. Загинуло тоді 147 швейцарських солдатів, які обороняли Папу Климентія VII (1523-1534).

Щороку до служби у Ватикані набирають близько 30 нових гвардійців. Тепер більшість новообраних зобов'язуються на службу в Швейцарську Гвардію впродовж двох років.

Не є правдою, що характерна військова форма цієї армії була спроектована Мікеланджело. Змінювалася вона разом із зміною наступних понтифіків.

Актуальна військова форма  зобов'язує від 1914 р. і повстала на базі малюнків Рафаеля. З того часу вже не модифікувалася. Складається з 144 елементів і разом із спорядженням важить 8 кг.