Папські установи відзначать 100-річчя з дня народження Федеріко Фелліні
  • Пон, 27/01/2020 - 11:34

Сторіччя з дня народження Федеріко Фелліні кілька ватиканських і римських установ відзначать проектом, спрямованим на те, щоби показати віру відомого італійського режисера і релігійну тематику в його фільмах.

Організаторами ініціативи «Мені треба вірити. Федеріко Фелліні та сакральне» є Папський салезіянський університет, Інститут релігійних наук імені Альберта Марвелі та Культурний центр імені Павла VI в Ріміні. З ними співпрацюють кінокритики, вчені та друзі маестро. Підтримує проект і Папська рада з культури.

У Ріміні, де він народився 20 січня 1920 року, і в Римі, де помер 31 жовтня 1993 року, в березні відбудуться два заходи: «Дитинство світу» і «Де Бог?». На першій зустрічі йтиметься про дитинство і юність Фелліні, темою другої буде спроба виявити релігійний аспект його творів.

О. Ренато Буфера, викладач кафедри історії кіно на факультеті комунікаційних наук в Салезіянумі та один з творців проекту, нагадав, що батьки зробили великий вплив на віру майбутнього режисера. Його мати Іда Барбіані була побожною католичкою, а батько формував його підхід до «діалогу між релігійністю по-жіночому і більш скептичною, лівою, соціалістичною в римському контексті», – зауважив італійський салезіянин. Він додав, що молодий Фелліні отримав хорошу християнську освіту, практикував і розвивав почуття Бога і виріс в «добрій релігійності».

Експерт висловив переконання, що майже за 27 років після смерті Фелліні можна сказати, що питання віри і духовного пошуку відіграють важливу роль у його роботах; він шукав сенсу життя, сенсу Бога «і, ймовірно, знайшов його».

Федеріко Фелліні був одним з найбільших і найвідоміших творців не тільки італійського, але й світового кіно. Він зняв понад 20 фільмів. Майже всі з них відразу ставали відомими. У 1956-74 рр. його фільми чотири рази отримували американські Оскари як кращі закордонні, а в 1993 р. – за кілька місяців до смерті – він особисто отримав цю нагороду за видатні досягнення в кінематографі.