Папський посланець в Іраку: Діяльність Ісламської держави – диявольська
  • Срд, 17/09/2014 - 00:11

Прирівнюючи т.зв. Ісламську державу до диявола, кардинал Фернандо Філоні вказав на нагальну необхідність оборонити цивільне населення в Іраку.

Префект Конгрегації у справах євангелізації народів, а водночас і спеціальний папський посланець до Іраку, дав інтерв’ю телевізійному каналу «CNN». «Ніхто не може використовувати ім’я Бога, ані чинити такі речі в Його імені. Це безумовно диявольська діяльність», – зазначив єрарх стосовно діяльності ісламістів на Близькому Сході.

Глава ватиканської дикастерії наголосив на необхідності обороняти місцеве цивільне населення і стримувати діяльність джихадистів. «Я не кажу про війну. Хочу сказати, що необхідно обороняти людей, які є в потребі. І про це також просить місцеве населення», – нагадав кардинал Філоні. Раніше про це говорив і сам Папа, котрий наголошував, що не йдеться просто про ведення війни, але про стримання агресора.

Префект Конгрегації у справах євангелізації народів пояснив, що Святіший Отець часто закликає до діяльності, яка утримуватиме мир. Тому він також не говорить про війну, але про щось цілком інше. «Групи терористів, які добре озброєні, мають гроші і людей, а в головах - ідеологію, нападають на тих, хто не має зброї, щоб себе захистити», – сказав єрарх. Він також зазначив, що першим обов’язком, який випливає з прав людини, є обороняти тих людей і допомогти їм.

Кардинал також звернув увагу на слабкість місцевої влади, яка не спроможна сама вирішити дану ситуацію. «Звичайно, що ми знаємо, що обов’язок обороняти тих людей лежить на іракському уряді. Але якщо він не може цього зробити, якщо не здатен сам їх боронити, то хтось інший має перейняти на себе цей обов’язок, принаймні до часу, коли місцевий уряд не зможе знову його виконувати», – наголосив кардинал Філоні.