«Папу можете лишити, але хрест усуньте»
  • Пон, 30/10/2017 - 11:48

Завершилася «справа про хрест», яка тривала у Франції з 2006 року. Судовим рішенням від 25 жовтня 2017 р. постановлено усунути хрест із пам’ятника Івану Павлу ІІ в Плоермелі.

Французька Державна рада (найвищий адміністративний судовий орган цієї країни) тим самим підтвердила вердикт адміністративного суду в Ренні від 2015 року, який послався на закон від 1905 року про відділення Церкви від держави. На думку Державної ради Франції, хрест це «демонстративний релігійний символ», який порушує принцип світськості держави».

Справа найбільше стосується поляків, оскільки пам’ятник був подарований Франції на прохання польської діаспори. Речник польського уряду Рафал Бохенек сказав, що влада намагатиметься надалі розмовляти з французькою стороною в справі пам’ятника, який зараз перебуває у Бретані, в місті Плоермель. Прем’єр-міністр Беата Шидло повідомила, що її уряд докладе старань, аби «уберегти від цензурування» пам’ятник папі-поляку. «Ми запропонуємо перенести його до Польщі, якщо буде на це згода французьких властей і місцевої спільноти», — сказала вона.

Мер Плоермеля, Патрік Ле Діффон, підтримує ініціативу п. Шидло. «Польща підтримує нас у нашому прагненні захистити хрест», — сказав він. Речник польського уряду назвав рішення суду «курйозним». «Це дуже сумна інформація… пам’ятник нашого співвітчизника, великого папи Івана Павла ІІ, який був великим заступником об’єднаної Європи, нині має бути відцензурований, із нього має бути відмонтовано хрест. Це курйозне», — оцінив п. Бохенек. На його переконання, те, що ми нині бачимо у Європі — відхід від християнських цінностей, — «у кінцевому підсумку приведе Європу до падіння».

«Зрештою, ніхто інший як отці-засновники Євросоюзу, як хоч би Роберт Шуман… казали, що ЄС та об’єднана Європа мають будуватися на християнських цінностях, а попри все — погляньмо, що діється, у багатьох країнах Західної Європи християнські цінності покинуто, їх ігнорують, ба навіть видаляють усілякі символи, пов’язані з християнством», — зазначив п. Бохенек.

Нині, нагадав він, триває беатифікаційний процес Роберта Шумана — колишнього прем’єр-міністра і голови МЗС Франції, одного з засновників європейської спільноти.

Спірний монумент представляє собою папу під аркою, увінчаною хрестом. Загалом пам’ятник має понад 8 м заввишки.

«Спір про хрест» тривав від 2006 року, коли пам’ятник був змонтований. На усунення хреста мерія Плоермеля має півроку. Якщо це не буде зроблено, то пам’ятник має бути повністю видалений із публічного простору.

Про видалення хреста подало позов товариство вільнодумців департаменту Морбіан (Libre Pensée du Morbihan). Хрест, з огляду на свою безсумнівну «християнськість» і розміри арки, був визнаний надмірністю.

Вже 2009 року Libre Pensée du Morbihan, за підтримки групи місцевих мешканців, домоглося, аби місто віддало 4500 євро субвенції з Генеральної ради департаменту, виділені на цоколь для пам’ятника. Також це товариство вимагало (досі — безрезультатно) перенесення пам’ятника в непублічний простір.

Мер Плоермеля підкреслює, що Іван Павло ІІ був ушанований у публічному просторі не як людина Церкви, а як державний діяч. Також він побоюється, що як усуне хрест — інтегральну частину пам’ятника, — то це стане підставою для судового позову з боку автора монументу. Витвір російського скульптора грузинського походження Зураба Церетелі має захист як інтелектуальна власність автора, який уже раніше висловлював протест проти будь-яких змін у його скульптурі.

Отже, якщо не усунуть хрест, то весь пам’ятник має зникнути з публічного простору. Ле Діффон роздумує над іншими виходами з ситуації: зміною класифікації місця, де стоїть монумент, так, аби воно не було публічним простором. Тоді пам’ятник стояв би й далі там, де стоїть, — на площі св. Івана Павла ІІ.

Якби пам’ятник мав бути усунутий, то угорці охоче заберуть його до себе, у місто Тата. «Якщо Франція, яка вважає себе країною свободи, не бажає пам’ятника Іванові Павлу ІІ, то ми з радістю знайдемо для нього місце у нашому місті», — написав ще 2015 року бургоміст Йожеф Міхл до мера Плоермеля.

«Це скандал, що такі рішення ухвалюються у ХХІ столітті», — зазначив угорський бургомістр, вказуючи, що «у Франції явно проблема з християнськими коренями Європи». Мер запевняє, що мешканці його міста з радістю приймуть пам’ятник святому папі, який може стояти на площі імені папи-поляка.