«Парафія є місцем, де найчастіше зароджується, зростає і дозріває святість християнина», - митрополит Василій Семенюк
  • Чтв, 12/06/2014 - 12:46

Про це сказав першоієрарх Тернопільсько-Зборівський у пастирському посланні, звертаючись до учасників регіональних зустрічей у рамках приготування Собору Тернопільсько-Зборівської архиєпархії під гаслом «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

«Важливість парафії у церковному організмі є очевидною, - наголошує митрополит. - Саме у парафії відбувається перше знайомство з Христом кожного християнина, саме у парафії це знайомство перетворюється на сталий тісний зв'язок, який називаємо досвідом віри».

Високопреосвященний Василій закликає плекати та оживляти наші парафіяльні громади, адже «тим самим плекаємо та оживляємо цілу Церкву. Нашим головним завданням є допомогти усвідомити всім вірним, що за оживлення парафії несе відповідальність кожен християнин. Для нас дуже важливим є добре організувати діяльність парафії, щоб укріплювати єдність і любов між всіма членами Церкви».

Звертаючись до делегатів регіональних зустрічей, а зокрема учасників, які завтра, 12 червня, першими зберуться у Хмельницькому, архиєрей закликає наполегливо готуватися до Архиєпархіального Собору, який відбудеться 11-12 жовтня у Великій Березовиці та Зарваниці. На ньому заплановано ряд заходів та ініціатив, аби у світлі Святого Письма та Церковного Передання спільно пізнати основні проблеми і виклики, які сьогодні стоять перед парафією, та знайти шляхи і способи покращення парафіяльного життя.

Як зазначалося раніше, до переліку обов’язкових до розгляду питань на передсоборових нарадах та сесіях Архиєпархіального Собору увійшли: Боже Слово і катехизація (керигма) – пізнання правд віри і їх втілення в щоденне життя; Літургія і молитва – участь в літургійному, таїнственному та молитовному житті на освячення Божого люду; служіння ближньому (дияконія) – приділення особливої уваги потребуючим, як у самій парафії, так і поза нею; екологія і Церква; молодь і Церква; мирянські рухи.

Усі напрацювання делегати Тернопільсько-Зборівсьокї архиєпархії представлять на Всецерковному Соборі, який відбудеться у 2015 році в Івано-Франківську.