"Парафія має бути солідною моделлю, котра би свій досвід переносила на життя цілого суспільства", – Владика Тарас Сеньків
  • Чтв, 27/03/2014 - 16:54

У Стрию відбувається Єпархіальний собор Стрийської єпархії на тему "Парафія – місце живої зустрічі з Христом". Після спільної молитви та зачитання декрету про скликання собору, до учасників звернувся Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії. "Приступаючи до роботи собору, хочу зазначити, що наша праця мала би бути не задля формального виконання рішень попередніх патріарших соборів чи синодів, але скоріше – можливістю глибокої застанови над життям нашої Церкви, нашої єпархії і кожної парафії, усвідомленням відповідальності кожного за все, що відбувається і що буде відбуватися", – зазначив Архиєрей.

Далі Владика Тарас проаналізував сучасний стан парафіяльного життя, вказавши на ті його сторони, над якими потрібно сьогодні працювати: "За 25 років після легалізації нашої Церкви ми дещо освоїлися і адаптувалися до комфортних умов, хоча спочатку вони такими не були, але на сьогодні, до певної міри, комфортних умов існування нашої Церкви в Галичині. Звичайно, з минулих десятиліть, особливо з радянських часів, до нашого парафіяльного життя перейшли деякі звички і традиції, котрі мають мало що спільного з життям Церкви, але попри це все, стараючись на різних формах компромісів внормувати як хто може своє парафіяльне життя. Ми дещо ввели наше життя на парафіях до такого напівсонного стану, залишаючи ці такі середньовічні розділення між мирянами і духовенством, між Церквою ієрархічною і між Церквою мирян та мало шукали способів для активної творчої співпраці, для створення парафії як направду живої родини, центром якої є Христос".

"Мусимо усвідомити, що парафія як місце зустрічі з Христом, повинна сама жити в цій зустрічі з глибокою свідомістю свого релігійного покликання, своєї відповідальності перед Богом і перед вічністю. Парафіяльна спільнота має бути місцем, де ламаються стереотипи світського життя, де домінує мораль, де пріоритет всьому має Божий закон, де розпалюється глибока туга за вічністю, котра починається із зустрічі з Богом тут, в особистому житті кожного. Ця особиста зустріч, здатність поклонятися Богові своїм життям, не є індивідуальним здобутком окремої людини, але це є цілим процесом, котрий починається в родині. А парафія складається з християнських родин, котрі повинні брати безпосередню і активну участь в її житті і цих завданнях, котрі сьогодні ми ставимо, а саме: катехиза, літургія, харитативна діяльність", – зазначив єпископ.

Продовжуючи, Владика наголосив на аспекті відповідальності кожного зокрема в творенні парафіяльної спільноти: "Парафія має бути солідною моделлю, котра би свій досвід переносила на життя цілого суспільства, бо все починається з того, наскільки людина особисто переживає свою релігійну, християнську і громадянську відповідальність. Але найвищим моментом відповідальності, котрий моделює ціле життя людини – це відповідальність перед Богом. Тому, стоячи перед викликами, які сьогодні для нас ще до кінця незрозумілі, але які можуть принести нам в майбутньому великі труднощі, усвідомлюючи, що так чи інакше наша Церква, при всіх обставинах, які б не виникли в майбутньому, буде першим об'єктом випробувань".

На завершення Архиєрей привітав учасників собору і побажав усім плідної праці для добра Церкви.

Прес-служба стрийської єпархії