Парафія перейшла з УПЦ МП в УПК КП через відмову священика молитися за майданівців та українських вояків
  • Суб, 09/08/2014 - 12:43

Нині Українська держава терпить складні випробування. Події на Майданах та Криму, війна на Сході України принесли багато горя та нещастя. Проте мужньо і незборимо, з палкою вірою у перемогу стоять на передовій справжні патріоти, щоби здолати ворога та ствердити цілісність та єдність нашої Країни.

На тлі цих подій Свято-Параскевська громада села Солонів Радивилівського району Рівненської області, яка належала до Української Православної Церкви Московського Патріархату, неодноразово зверталася до свого настоятеля з проханнями відслужити панахиду за загиблими патріотами у протистояннях на Майданах та в боях на Сході України, просили помолитися за Україну, за мир та спокій у Державі… Однак постійно отримували відмову. Та це й зрозуміло, бо місцевий священик висловлювався за «єдіноє православіє» з центром у Москві, за «канонічєскую церковь» на чолі з патріархом Кирилом… Відтак громада села звернулися з проханням відслужити молебень за Україну та воїнів нашої Держави до намісника Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах ігумена Софронія (Бордюка).

20 липня 2014 року, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, ігумен Софроній (Бордюк) у співслужінні з протоієреєм Олегом Савчуком та ієромонахом Онуфрієм (Лядою) відслужили на подвір’ї Свято-Параскевського храму села Солонів молебень за Україну, під час якого було піднесено молитви за мир у нашій Державі, визволення України від нашестя чужинців та про Божу допомогу воїнам, які захищають нашу Країну від агресора. На молитву зібралися майже всі жителі Солонева. Цього ж дня відбувся і схід села, де люди одноголосно вирішили перейти під юрисдикцію Української Православної Церкви Київського Патріархату. Рішенням парафіяльних зборів було внесено зміни до статуту парафії, які визначили її належність вже до Рівненської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

На підставі рішення парафіяльних зборів Свято-Параскевської громади с. Солонів про перехід в юрисдикцію УПЦ Київського Патріархату, а також на їх прохання, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон прийняв зазначену парафію до складу Рівненської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату та видав указ про призначення настоятелем Свято-Параскевської парафії с. Солонів ієромонаха Онуфрія (Ляди).

27 липня 2014 року новопризначений настоятель ієромонах Онуфрій у співслужінні благочинного Радивилівського благочиння протоієрея Ігоря Данилюка та клірика Свято-Георгіївського чоловічого монастиря протоієрея Олега Савчука вперше відслужили у Свято-Параскевському храмі с. Солонів літургію українською мовою.

На запрошення настоятеля і громади 4 серпня 2014 року у другій половині дня архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відвідав Свято-Параскевський храм села Солонів, де очолив молебень за Україну. Під час молитви на очах людей блищали сльози радості за те, що вони приєдналися до Єдиної Української Помісної Православної Церкви Київського Патріархату та можуть тепер молитись за свою Країну рідною українською мовою.

Підкреслюємо і наголошуємо, що ніякого захоплення храму в с. Солонів не було! Храм як належав, так і належить Свято-Параскевській громаді – не УПЦ Московського Патріархату чи УПЦ Київського Патріархату – а віруючим жителям села, які є його парафіянами. Відповідно до Конституції та Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», кожна релігійна громада має право вільно обирати своє підпорядкування тому чи іншому релігійному центру. У даному випадку громада законним чином вирішила вийти з підпорядкування Рівненської єпархії УПЦ Московського Патріархату та увійти в підпорядкування Рівненської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Рівненська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату завжди відкрита до конструктивної співпраці. Ми хочемо, щоби всі непорозуміння між Церквами двох патріархатів вирішувалися шляхом діалогу, а не через міжконфесійне протистояння. Сподіваємося до налагодження спілкування між православними в Україні. І тоді, коли ми матимемо Єдину Українську Помісну Православну Церкву, таких непорозумінь не буде.