Парафія УГКЦ у Флориді: «Федеральний суддя США смажить ковбаски на потреби громади»
  • Птн, 06/03/2020 - 11:24

До греко-католицької парафії Введення у храм Пресвятої Богородиці у місті Норт Порт, що у Флориді, належать в основному парафіяни, вік яких 70-90 років, але вона одна з найбільш живих парафій УГКЦ.

Як ідеться у фільмі «Живого ТБ», усе почалося з українського культурного центру…

Пані Дарія Томашовська, віце-президент українського осередку ім. Свято Андрія, розповідає, що в 70-их роках сюди приїхало десь 12 українських родин заради мінеральних вод, бо їм це нагадувало Україну…

Спершу тут була унікальна ситуація – православна і католицька громади служили разом. І було стільки людей, що не поміщалися до храму.

З 1984 року утворилася окрема греко-католицька громада Введення в храм Пресвятої Богородиці з окремим храмом. Щоби побудувати храм, українці готували їжу на продаж і так заробляти кошти на храм.

Одне подружжя – Миколи і Катерини Святих пожертвувало на храм все своє майно, яке вони надбали за все своє життя. Це близько 350 тисяч доларів.

Парафія дуже швидко зростала.

– Тут було дуже багато українців, – розповідає парафіянка Орися Свистун. – Якщо ви хотіли сісти в церкві на лавку під час Літургії, то треба було прийти на півгодини швидше.

Дорослий вік парафіян пояснюється тим, що більшість переїжджають сюди з Півночі. Вони завершили свою кар'єру і шукають комфортнішого клімату. Частина приїжджає лише в холодний сезон.

Владика Богдан Данило, єпарх Пармської єпархії, захоплюється активністю цих людей.

– Я глибоко вірю в Бога, – каже Неоніла Лахман, член парафіяльної рад, – вірю, що нам треба плекати цю віру, а не лише сказати, що я вірю, що я є українським католиком. Щоби віра росла, треба вчитися, читати.

– Належати до Церкви, до парафії – приносить порядок до життя, – переконує парафіянка Іванка Олесницька.

Кожної середи в гуртку молитви уже понад п'ять років тут моляться за кращу долю України, щоби якомога швидше закінчилася війна в Україні. 

За порядком у храмі слідкує Сестринство. Це жіноча організація, яка також збирає кошти на різні потреби парафії.

Зіна Ференц, голова Сестринства, відзначає, що жінки організовують різні ярмарки і таким чином Сестринство заробляє кошти на різні благодійні потреби громади.

Крім духовного тут вирує культурне та суспільне життя. 

– Люди люблять збиратися як одна велика родина, – розповідає Неоніла Лехман, член парафіяльної ради. – Ми один одному помагаємо, разом спілкуємося.

– Я вже маю понад 70 років, – каже Нестор Олесницький, але тут я вважаюся як свіжа кров і мене запрягають у всі товариства. І я дуже добровільно записуюся. 

 

У минулому це були дуже успішні люди: підприємці, юристи, посадовці, лікарі.

До прикладу, федеральний суддя Богдан Футей, який був призначений на свою посаду президентом Рейганом, дуже активний парафіянин, волонтерить на кухні і охоче про це розповідає: «Ми смажимо ковбаски, деруни, робимо борщ, вареники. І це все продаємо, а кошти йдуть на потреби парафії».

Діє тут також одна з найсильніших організацій в США і в Норт Порті – Союз українок Америки.

Леся Попель, голова п’ятдесят шостого відділу Союзу українок Америки, відзначає:

– Вони тримають українську мову при душі і нашу культуру. І дуже щедро надають фінансову підтримку пораненим солдатам та їхнім родинам, які постраждали від війни в Україні. 

Отець Василь Петрів, парох парафії Введення Пресвятої Богородиці, відзначає, що йому з такими парафіянами дуже подобається працювати, бо їхній попередній життєвий досвід дає йому можливість багато навчитися. 

Найбільше тут мріють, аби парафія росла та розвивалася.