"Парафіяльні зустрічі" зосередились на понятті «влада» крізь призму християнської віри
  • Пон, 29/07/2013 - 14:48

За ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир у храмі Зіслання Святого Духа, що у Наварії Сокільницького Протопресвітерату УГКЦ на Львівщині, у неділю 28 липня 2013 року було проведено захід у рамках всеукраїнського проекту «Парафіяльні зустрічі».

Гостем зустрічі був секретар-референт Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир», ліценціант Папського Інституту «Терезіанум», що у Римі (Італія) – Ярослав Заричанський.

 Зустріч розпочалась спільним молебнем до Пресвятої Богородиці, після якого присутні мали нагоду послухати представлення теми: «Святість щоденного життя. Покликання християнина здійснювати владу на основі віри». Дана зустріч стала продовженням започаткованих та впроваджених ще минулого року Комісією УГКЦ Справедливість і Мир «Парафіяльних зустрічей», які поступово ширяться і розвиваються як якісно, так і кількісно. На черговій зустрічі Ярослав Заричанський зосередив увагу на основних богословських аспектах розуміння святості у християнському житті. «Сповнення цього покликання відкриває людині сенс її існування, адже людина сотворена Богом і прагне до єдності з Ним, котрий є джерелом її буття. Християнин повинен розуміти щоденність – як тест на віру, свідомо приймаючи свої обовʼязки особисті та суспільні, бачити Божий дар у звичайних подіях нашого життя і дякувати за нього. Освячення нашої щоденності – це дорога до святості, де кожен із нас є відповідальним за іншого і тому покликаний творити таку спільноту, яка б, була рушієм суспільного розвитку» - наголосив гість зустрічі. 

Будучи членом суспільства, християнин повинен мати свого роду дороговказ того, яким чином потрібно бути задіяним у політичних чи суспільних процесах у межах своєї держави. Як ставитись християнину до влади, прагнути її, чи навпаки – уникати? Яким чином боротись з несправедливістю у суспільстві, чи інтерпретувати її як щось таке, із чим потрібно миритись та погоджуватись. Саме відповіді на ці запитання знаходимо у соціальній доктрині Церкви. Посилаючись на це офіційне вчення Церкви, Ярослав Заричанський під час зустрічі наголосив на християнському розумінні влади, зазначаючи, що кожна людина самим фактом свого існування володіє владою. Бог наділяє її владою кажучи «будьте плідні й множтеся і наповняйте землю та підпорядковуйте її собі» (пор. Бут. 1,28).

«Існує два різновиди влади: влада смерті, яка прагне володіти, підкорювати та знищувати іншого, та влада життя – яка полягає у служінні. Ця влада є від Бога, і вона ототожнюється з абсолютною самовідданістю, жертвою, яка дає людям життя і стає основою їхньої свободи. Можемо назвати таку владу – владою любові. Тому християни замість того, щоб підтримувати міф про те, що політика і влада це щось далеке від християнського стилю життя, щось, що не стосується «мого» покликання до святості, мають віднайти справжню мету політичної влади, шукаючи можливостей для впровадження і здійснювання політичної влади за принципом служіння, братерства та любові. Адже наше майбутнє залежить від того, як ми живемо в теперішній час. Жити потрібно з радістю, ентузіазмом, але понад усе, з відчуттям відповідальності за себе, інших та світ» – зазначив гість зустрічі, цитуючи при цьому також Папу-емерита Бенедикта XVI.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир