Парламент закріпив право на освіту осіб з особливими потребами
  • Втр, 23/05/2017 - 13:23

Особи з особливими освітніми потребами можуть отримувати безкоштовну освіту в усіх навчальних закладах Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №6437 "Про внесення змін до закону" Про освіту "щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами в освітніх послуг".

За документ проголосували 297 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна. У 2009 році Україна ратифікувала Конвенцію про права осіб з інвалідністю і взяла на себе низку зобов'язань, у тому числі щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на освіту.

Ці документи базуються, зокрема, на принципах, що кожна дитина має унікальні особливості, інтереси, здібності та навчальні потреби та відповідно варто розвивати систему освіти в напрямку створення "школи для всіх" - школи, де особи з особливими освітніми потребами зможуть реалізувати своє право на освіту, в тому числі в умовах інклюзивного навчання.

Школи з такої інклюзивної орієнтацією дозволять створити належні умови для отримання освіти особами з особливими освітніми потребами з урахуванням їх індивідуальних потреб, а також повинні стати ефективним засобом забезпечення права таких осіб на освіту, сприяння розвитку його особистості, поліпшення стану здоров'я і якості життя, підвищення рівня участі в житті суспільства зокрема, документом передбачається закріпити право на освіту осіб з особливими освітніми потребами та надати їм можливість отримувати освіту у всіх навчальних закладах, в тому числі безкоштовно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від встановлення інвалідності".

Також передбачається запровадити дистанційну та індивідуальну форми навчання; визначити поняття "особа з особливими освітніми потребами", "інклюзивне навчання". Крім того, документом надається можливість особам з особливими освітніми потребами отримати психолого-педагогічну та корекційно-розвивальної допомоги, створити для таких осіб інклюзивні і спеціальні групи (класи) загальноосвітніх навчальних закладах.