Парламентарі Пакистану засудили атаки на культові місця
  • Чтв, 22/05/2014 - 09:49

Національні Збори Пакистану одноголосно прийняли резолюцію, що засуджує «напади на святі місця меншин», і закликали виконавчу владу захистити їх. Парламентарі закликають уряд розмістити спеціальні військові загони біля місць культу, на які здійснюють атаки.

Резолюція не зобов’язує уряд в Ісламабаді до дій, однак, твердять її автори, «має велике символічне значення і може мати практичне значення в найближчому майбутньому».

Ординатор Ісламабаду-Равалпінді, єпископ Руфін Ентоні назвав рішення «позитивним сигналом в контексті сильного напруження». Схвально про це рішення парламентарів відгукнувся о. Аршад Джон з Архиєпархії Лахору, який вважає, що будь-який спалах насильства щодо меншин «пов'язаний з нападами на кульові місця».

Релігійний лідер сикхів Хариш Чанд висловив сподівання, що «це рішення не залишиться тільки на папері». А глава Ради улемів Пакистану Мухаммад Хафіз нагадав, що у минулому намагалися створити відділ охорони культових місць, але «корумповані елементи суспільства» перешкодили цьому.

Пол Бхатті, колишній міністр національного примирення і лідер Альянсу меншин вважає, що така резолюція взагалі не потрібна, оскільки, відповідно до Конституції щодо захисту культових місць, захист і охорона релігійних меншин є обов'язком держави. Цього ж вимагає Коран.

На його думку, резолюція не має жодного сенсу, поки не діють правові норми і захистом осіб, які зазнають переслідувань, ніхто не займається. Бхатті, який є католиком, підкреслює, що серйозні злочини проти меншин часто взагалі не розслідують. Приміром, у Лахорі спалили понад сто будинків, а винні у злочині ще на волі.

Нагадаємо, з понад 180 млн. жителів, з яких 97 відсотків сповідують іслам, Пакистан займає друге місце після Індонезії за кількістю мусульман. Близько 80 відсотків пакистанських мусульман – суніти, а 20 відсотків – шиїти. Релігійними меншинами є індуси (1,85 відсотка), християни різних конфесій (1,6 відсотка) і сикхи (0,04 відсотка). Акти насильства щодо етнічних і релігійних меншин поширені на всій території країни, однак кількість нападів на шиїтів і християн зростає. Це атаки на спільноти, а також на місця відправлення культу і окремих осіб, яких цькують під приводом порушення закону, хули ісламу або Мухаммеда.

За матеріалами AsiaNews