Парламенту пропонують дозволити передачу церквам низки пам’яток культурної спадщини
  • Суб, 01/06/2013 - 20:25

КИЇВ – До Верховної Ради внесено законопроекти  щодо повернення релігійним організаціям культових споруд та іншої власності, конфіскованої у ХХ сторіччі комуністичним режимом.
На розгляд парламенту внесено дві різні по суті ініціативи: законопроект № 2993 та альтернативний йому законопроект № 2993-1, повідомляє Інститут релігійної свободи.
Законопроект № 2993 пропонує надати повноваження Кабінету Міністрів України повертати безоплатно у власність релігійних організацій культові будівлі і майно, які становлять державну власність. Також законопроект надає Уряду право “приймати рішення стосовно передачі пам’яток національного значення у безоплатне користування або у власність релігійним організаціям”.
Водночас, повноваженнями з прийняття рішень стосовно передачі релігійним організаціям пам’яток місцевого значення пропонується наділити орган охорони культурної спадщини Ради міністрів АР Крим, органи охорони культурної спадщини обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.
Крім цього, законопроект передбачає вилучення 135 об’єктів з «Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації», затвердженого Законом України від 23 вересня 2008 року № 574-VI. Серед них комплекс споруд Києво-Печерської лаври у складі 113 об’єктів (XI – XIX сторіччя), Почаївська лавра у складі 6 об’єктів (XVIII – XX сторіччя), а також комплекс Воскресенської церкви та комплекс церкви Феодосія Печерського, що розташовані у Києві.
Авторами законопроекту № 2993 виступили народні депутати А.Деркач, Д.Шенцев, С.Гринивецький, Ю.Мірошниченко (Партія регіонів), О.Голуб (КПУ), І.Рибаков (позафракційний). Їхня ініціатива передбачає внесення змін до статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та статей 4, 5, 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини».
Слід зауважити, що це вже не перша спроба наділити Кабмін повноваженнями розпоряджатись культовими спорудами, на повернення яких претендують церкви і релігійні організації. Аналогічний законопроект № 1161 від 25.12.2012 року було відхилено Верховною Радою 2 квітня 2013 року шляхом не включення до порядку денного чергової сесії.
На відміну від даної ініціативи альтернативний законопроект № 2993-1 передбачає запровадження обмежень на передачу у приватну власність, в тому числі релігійних організацій, “усіх пам’яток, що перебувають у державній та комунальній власності і входять до складу об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”.
При цьому земельним ділянкам, на яких розташовані зазначені пам’ятки культурної спадщини, пропонується надати статус земель історико-культурного призначення. Відповідні зміни пропонується внести до статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», статей 17 і 34 Закону України «Про охорону культурної спадщини» та статті 53 Земельного кодексу України.
Автором альтернативної ініціативи виступив народний депутат Володимир Яворівський (ВО «Батьківщина»). Він виступає за законодавче закріплення права державної власності на визначні пам’ятки культурної та природної спадщини, а також пропонує припинити “фактично безконтрольне будівництво в буферних зонах об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”.