Паролін: запобігти ескалації на Близькому Сході і не забувати про Україну
  • Птн, 27/10/2023 - 18:03

На полях заходу в Капітолійському палаці в Римі Державний Секретар підтвердив позицію Святого Престолу про те, що вирішенням для мирного майбутнього у Святій Землі є принцип «Два народи, дві держави», а також розповів, що ведеться підготовка до можливої зустрічі Папи з сім'ями ізраїльських заручників і запевнив у гуманітарних зусиллях Святого Престолу на підтримку України.

«Два народи, дві держави». Такою завжди була і залишається позиція Святого Престолу щодо Ізраїлю та Палестини, а також «єдине життєздатне рішення, яке може забезпечити майбутнє миру і спокійного сусідства, шляхом прямого діалогу між двома сторонами». Про це заявив кардинал П'єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, спілкуючись із журналістами на полях заходу, присвяченого постаті кардинала Сільвестріні, що відбувся вранці, 27 жовтня 2023 р., в Капітолійському палаці в Римі. Очільник ватиканської дипломатії закликав світ звернути увагу, перш за все, на дітей, які стали жертвами цього нового конфлікту: «Ми маємо на думці дітей, яких убив ХАМАС, але також і багатьох дітей, які гинуть під бомбами в Газі. Заклик стосується саме їх, щоб взяти до уваги їхню невинність, їхнє майбутнє».

Готові робити все можливе

Державний Секретар підтвердив повну готовність Святого Престолу сприяти мирному врегулюванню ситуації, позначеної напруженістю і насильством: «Все, що можна зробити, ми зробимо. Папа дуже хоче цього», – сказав він, повторюючи заклики, з якими постійно звертається Папа Франциск, «щоб аргументи на користь миру переважали над насильством і війною», а також про звільнення заручників і щодо гуманітарної кризи в секторі Гази. «Це два фокуси, на яких зосереджена діяльність Святого Престолу», – підкреслив кардинал Паролін, пояснюючи, що в даний момент «відсутній великий простір» для посередництва з боку Святого Престолу, однак вдається підтримувати якісь контакти завдяки місцеву Церкву та латинський Патріархат Єрусалиму.

Розглядається можливість зустрічі Папи з сім’ями заручників

Щодо можливого наземного вторгнення в сектор Гази, кардинал висловив сподівання, «що загострення ситуації не станеться і що її можна буде вирішити в інший спосіб». «Я вважаю, – додав він, – що це дуже пов'язано з питанням звільнення заручників, якщо проблема заручників може бути вирішена, то, ймовірно, не було б такої нагальної потреби в наземних діях». Щодо заручників, відповідаючи на запитання про можливу зустріч Папи з їхніми сім'ями, Державний Секретар Святого Престолу зазначив, що це питання вивчається.

Міжнародні контакти

Очільник ватиканської дипломатії сказав, що йому нічого не відомо про зміст телефонної розмови між Папою та Президентом Туреччини, що відбулася напередодні. А щодо недільної розмови з Президентом США він зазначив: «Ми вважаємо, що Сполучені Штати також можуть відіграти тут важливу роль. Папа повторив перед Байденом позицію Святого Престолу, до якої прислухалися, бо сам Байден – з того, що я чув – занепокоєний можливою ескалацією і сподівається, що ситуація не погіршиться». Не виключені контакти й з іншими міжнародними лідерами.

Не забувати про трагедію України

Врешті, кардинал Паролін не забув про Україну і трагедію її населення, яке вже близько двох років живе у стані війни, запевняючи, що хоч в ці дні увага до України трохи зменшилася, Святий Престол працює і над цими питаннями. «Ми продовжуємо працювати, перш за все, над гуманітарним аспектом, зараз на Мальті проходить зустріч політичних радників щодо мирної платформи президента Зеленського. У ній візьме участь нунцій. Я вчора записав відео, щоб сказати, що ми продовжуємо приділяти увагу трагедії України і про необхідність залучення всіх до пошуку вирішення», – сказав Державний Секретар Святого Престолу.