Партикулярне право Перемисько-Варшавської архиєпархії УГКЦ в Польщі
  • Пон, 13/03/2017 - 08:42

Вийшло нове число «Перемиських Архиєпархіяльних Відомостей» – Ч. 21. 2017, під заголовком Партикулярне право Перемисько-Варшавської Архиєпархії УГКЦ в Польщі, в якому зібрано 71 документ (декрети, правильники, інструкції, статути, формулярі тощо) у таких розділах:

І. Організаційно-дисциплінарні норми

ІІ. Літургійні норми

ІІІ. Пасторальні норми

  1. IV. Економічні норми
  2. Формулярі парафіяльної канцелярії

У Вступному слові доктор канонічного права о. Андрій Танасійчук пояснює суть і доцільність такого видання, він пише:

Церковне законодавство представлене у цьому збірнику власне і є тією дисциплінарною спадщиною цієї ієрархічної структури, яке має на меті показати напрямні пасторального служіння, норми виховання нового покоління та допомогти підтримувати церковну дисципліну усіма вірними.

Презентований збірник норм права називається «Партикулярне право Перемисько-Варшавської Архиєпархії УГКЦ в Польщі». Говорячи про «партикулярне право» в церковному праві найперше потрібно подивитися, що саме розуміє Найвищий Законодавець під цією назвою. Отже під назвою «партикулярне право» розуміються усі закони, законні звичаї, статути та інші правові приписи, які не є спільні всій Церкві і всім східним Церквам (пор. кан. 1493 § 2 ККСЦ). Крім того загальне право, в різних  Титулах на окреслення партикулярного права, вживає різні поняття: «партикулярне право» (пор. кан. 64), «партикулярне право патріяршої Церкви» (пор. кан. 89 § 2), «партикулярне право власної Церкви свого права» (пор. кан. 194).

Різнорідна класифікація «партикулярного права» в Кодексі тим самим вказує, що можуть бути також і різні законодавці які його проголошують.