Пасхальна Вігілія у Митрополичій Базиліці
  • Нед, 01/04/2018 - 11:29

31 березня, у Пасхальну Вігілію, урочисте богослужіння у Митрополичій Базиліці очолив Архієпископ Мечислав Мокшицький. О 18.00 перед головний вхід до катедри було винесено Пасхал — велику воскову свічку, яка є знаком Воскреслого Христа. Архієпископ Мечислав Мокшицький розмістив на Пасхалі п’ять цвяхів, що символізують рани Христа і актуальну дату, запалив від розкладеного вогню Пасхал, який урочисто вніс до притемненого храму його настоятель о. прелат Ян Нікель.

Під час процесії до головного вівтаря духовенство і вірні поділилися вогнем від Пасхалу. Літургію світла змінили читання з псалмами. Архієпископ Мечислав Мокшицький урочисто освятив воду. Усі присутні в катедрі відновили обітниці хрещення, відрікаючись гріха, сатани і всього, що веде до зла, а також визнали віру в Бога Отця, Сина і Святого Духа. Пасхальна Вігілія завершилася Євхаристією, яку очолив Архієпископ Мечислав Мокшицький. Співслужили Генеральний вікарій о. інфулат Юзеф Павлічек, настоятель катедри о. прелат Ян Нікель, о. прелат Бенедикт Цєжняк з Відня.

«Сьогоднішня літургія також відкриває перед нами нову дорогу, якою повинні пройти християни, щоби прилучитися до святості Бога, котрий став людиною задля нашого спасіння – мовив у проповіді львівський митрополит. – Цю дорогу віри розпізнаємо за допомогою трьох символів: світла, води і нової пісні, визначеної одним слово – Алілуя».

Розкриваючи значення цих символів, архієпископ Мечислав Мокшицький закликав присутніх у храмі благати Господа, щоби промінчик свічки, який Він запалив у кожному з нас, делікатне світло Його Слова і Його любові не згасло в нас серед безладу сьогодення, але щоби ставало воно чимраз більшим і яснішим. Щоби з Ним ми були людьми дня, джерелами світла для сучасності.

Пояснюючи символ води, митрополит звернувся до прикладу осіб, після спілкування з якими відчуваємо себе освіженими й відновленими, оскільки такі особи немовби джерело свіжої, джерельної води. «Тому просімо Господа, котрий обдарував нас ласкою хрещення, щоби ми завжди могли джерелом чистої, свіжої води, що випливає з джерела Його правди і Його любові!»

Третій великий символ Пасхальної Вігілії – спів «Алілуя» має особливий вимір, бо торкається безпосередньо людини – мовив далі архієпископ Мокшицький. «Пам’ятаймо, що визволена людина є радісна і висловлюю свою радість – зазначив. – Також і ми повинні висловлювати радість від воскресіння щасливою піснею нашого життя. Тому в цьому радісному «Алілуя» просімо Господа, щоби наше щоденне життя, кожне слово і вчинок, були свідченням віри, якої ми самі не посоромимося, ані не буде соромно за нас нашому Спасителю».

На завершення проповіді архієпископ Мечислав Мокшицький закликав усіх присутніх вийти після сьогоднішньої літургії людьми, очищеними водами святого хрещення і бути сіллю цієї землі. «Повертайтаймося з сьогоднішньої літургії людьми світла, котрі не тільки освітлюють свою життєву дорогу, а й випромінюють світло по світу, запроваджуючи інших до Христа. Повертаймося зі сьогоднішньої літургії людьми радісного «Алілуя», що лине не тільки з наших вуст, а підкріплене добрими вчинками, бо як каже Апостол Павло, віра без вчинків є мертвою, тоє нехай наша віра буде наповнена вчинками, щоби жив у нас і через нас Воскреслий Ісус. Амінь».

Після завершення богослужіння римо-католиків привітав з Пасхальними святами міський голова Львова Андрій Садовий. Архієпископ Мечислав Мокшицький склав подяку присутнім представникам УГКЦ, УПЦ КП і подружжю Садових.

Протягом дня священики освячували великодні страви вірних.

Автор : Костянтин Чавага