ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ВОЛОДИМИРА ВІЙТИШИНА
  • Суб, 19/04/2014 - 22:39

Всечесні отці, преподобні монахи та монахині, дорогі семінаристи, возлюблені брати і сестри у Христі, щиросердечно, з глибоким почуттям пасхальної радості, вітаю вас з великим святом Світлого Христового Воскресіння.

Перші слова після Воскресіння, які промовив Ісус Христос до апостолів були  „Мир вам”.  Мир – це одне з найвеличніших благ, які дають людині можливість жити, працювати і творити.  Під час свого земного служіння Христос багато разів говорив про мир, вказуючи на його велике значення в особистому і суспільному житті людини. Без миру не можуть жити ні сім’ї, ні держави, ні суспільство. Христос вчив своїх апостолів та учнів, щоб вони не тільки зберігали мир між собою, але працювали для утвердження миру серед інших людей. Щоб вони були миротворцями.  

У Нагірній проповіді, яка визначає основи морального життя християнина, Спаситель говорить: „Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться”. Творячи численні  чуда та оздоровлення   від недуг, Христос відпускаючи  кожного, благословив словами: „Іди в мирі”. Посилаючи апостолів на проповідь, Спаситель повчав їх при вході у дім, бажати, тим, що живуть в ньому, миру.  Коли нам живеться добре, ми не цінуємо мир. Але як тільки виникне суперечка, розгориться ворожнеча, ми починаємо жадати миру, молитися за мир, бажати один одному миру, адже мир, це дар, який маємо від Творця.

„А в тім, браття, радуйтесь, довершуйтесь, утішайтесь, будьте однодумні, мирні, - і Бог любові й миру буде з вами” (2 Кор. 13, 11).

Мир. Яким дорогоцінним є це слово! Наскільки є людяним його зміст! Це слово символізує все найкраще в житті людини. Бажання миру є природнім для людини, свідомо чи несвідомо, як основа нормального життя. З поняттям „миру” тісно пов’язані відсутність протиріч, ворожнечі, сварок, а також притаманність дружніх відносин, спокою, злагоди. Саме миротворці, каже Господь у Нагірній проповіді, будуть названі синами Божими.

Виходячи із Храму, після Пасхальних Богослужінь візьмімо з собою радість миру,  миру Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, до якого ми приєднались у цей спасительний день святої Пасхи. Поділімось цим миром і радістю із нашими дітьми, батьками, братами і сестрами, з нашими ближніми, друзями і знайомими. Постараємося передати цю велику радість скорботним і знедоленим, хворим і немічним, всім тим, хто потребує нашої уваги і підтримки.

Цієї великої радості миру і Божої благодаті бажаємо духовенству, монашеству, семінаристам та всім вірним християнам, а також нашим братам і сестрам,  яких доля закинула у чужі краї, далекі від своїх родин і громад, сіл та міст України. Щиро вітаємо місцеву владу і  бажаємо, щоб Ваша праця несла добро людям та Батьківщині – Україні - мир.

Благодать Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами!

Веселих свят!

Христос Воскрес!   Воістину Воскрес!

 

+ ВОЛОДИМИР (Війтишин)

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

  

+ Софрон Мудрий, ЧСВВ
Єпископ-Емерит

 ПАСХА ХРИСТОВА 2014 р.

Джерело: http://ugcc.if.ua