Пасхальне Тридення 2020 з Папою Франциском
  • Чтв, 09/04/2020 - 13:17

Цьогорічні богослужіння Великого Четверга та Великої П’ятниці, як також Пасхальне чування, Великодня Свята Меса та благословення “Urbi et Orbi” відбуватимуться у незвичний спосіб. Все організовано таким чином, щоб супроводжувати вірних в цей період пандемії, дотримуючись приписів, впроваджених для запобігання поширенню вірусу.

Святою Месою Господньої Вечері Церква латинського обряду розпочинає Пасхальне Тридення, кульмінаційним моментом якого є Великдень – святкування Христового Воскресіння, що також є центральним моментом літургійного року. Цьогорічне відзначення цієї головної події, що є основою християнської віри, відбуватиметься в обставинах, що не дають вірним можливості фізично брати участь в богослужіннях. До нових обставин довелося пристосовуватися й у Ватикані.

Бюро Папських літургійних богослужінь мусіло по-новому організувати відправи, які Папа Франциск очолить без присутності вірних у практично порожній базиліці Святого Петра. Однак, саме під час цьогорічних Великодніх величезна кількість глядачів у всьому світі єднатиметься в молитві з Наступником святого Петра через засоби комунікації, не маючи можливості відвідувати храми через карантинні заході в різних країнах.

Усі богослужіння відбуватимуться на катедральному престолі базиліки Святого Петра. Подібного до того, як це було у Вербну неділю, молитву супроводитимуть розп’яття з храму святого Марчело та ікона Пресвятої Богородиці Спасіння римського люду, ті самі, що були виставлені перед входом до базиліки під час надзвичайної молитви Святішого Отця за порятунок від пандемії, яку він звершив 27 березня.

У Великий Четвер, як відомо, Папа не служитиме разом зі священиками римської дієцезії Святу Месу з посвяченням мира. Це богослуження відбудеться після завершення епідеміологічної загрози. Свята Меса Господньої Вечері, що є спогадуванням установлення Пресвятої Євхаристії, розпочнеться о 18:00 та відбуватиметься без традиційного обряду омивання ніг. Слід згадати, що попередніми роками Папа Франциск звершував це богослуження в різних закладах для соціально уразливих осіб.

У Велику П’ятницю молитовних моментів буде два. Першим є богослужіння Страстей Господніх і адорація святого хреста, що розпочнеться о 18:00. Проповідь, як звичайно, виголосить проповідник Папського дому о. Раньєро Канталамесса. Пізно ввечері, о 21:00, на площі Святого Петра відбудеться Хресна дорога. Стації-зупинки будуть облаштовані вздовж колонади. Хрест нестимуть представники в’язниці «Due Palazzi» з Падуї, де були приготовані цьогорічні роздуми, та лікарі й молодший медперсонал Ватиканського Фонду Медичної Допомоги, представляючи тих, які на передовій боротьби з пандемією й допомоги хворим.

Під час Пасхального чування у Велику Суботу, що розпочнеться о 21:00, не відбуватиметься уділення Святих Таїнств християнського втаємничення. Запалення пасхальної свічки відбудеться за центральним престолом базиліки. Радість Христового воскресіння звістить урочистий передзвін.

Такою ж скромністю відзначатиметься Свята Меса в Неділю Пасхи, яку Папа Франциск відслужить на катедральному престолі базиліки об 11:00. Євангелія буде прочитана латинською та грецькою мовами. Після Святої Меси Папа, знявши літургійні ризи, перед головним престолом базиліки виголосить Великоднє послання та уділить благословення «Urbi et Orbi».