Пастирське звернення єпископів Римсько-Католицької Церкви з нагоди проголошення 2019 року Роком святості подружжя та сім’ї
  • Чтв, 06/12/2018 - 10:03

Дорогі браття і сестри!
Дорогі батьки, подружжя, діти!
Улюблені дідусі та бабусі!

Сестра Люція, одна зі свідків Фатімських об’явлень, у листі до кардинала Карло Кафари, засновника й багаторічного керівника Папського Інституту досліджень подружжя та сім’ї, написала такі слова: «Фінальна битва між Господом Богом і царством сатани буде стосуватися подружжя й родини. Однак не бійся, адже кожен, хто буде підтримувати святість подружжя і родини, зустрінеться з перешкодами. Таку особу щодня намагатимуться подолати, бо питання подружжя і родини – вирішальне». І наприкінці додала: «Матір Божа вже розчавила голову сатані».

Сьогодні можемо констатувати актуальність слів сестри Люції. Через відхід від віри, секуляризацію, лібералізм, трудову міграцію, а також великий наступ гендерної ідеології, яка є новим утіленням ідей Маркса і Леніна, численні родини перебувають у серйозній духовній небезпеці. У багатьох країнах мільйони людей страждають через кризу подружжя й родини. Це страждання стосується також України. За статистикою, в Україні понад 60 % укладених шлюбів розпадаються, а самотніх матерів за роки незалежності побільшало аж у 22 рази. Багато подружжів щодня опирається численним спокусам цього світу, намагаючись зберегти єдність і любов у своїй родині.

Відчуваючи пастирську відповідальність за повірений нам Божий люд, а також іще більшу потребу духовної опіки й підтримки подружжя і сім’ї, прагнемо оголосити 2019 рік Роком святості подружжя та сім’ї. Він триватиме від урочистості Святого Сімейства 30 грудня 2018 року протягом року – до урочистості Святого Сімейства 29 грудня 2019 року. Святий Папа Йоан Павло ІІ, який усе життя героїчно змагався за святість родин, в Апостольському посланні «Familiaris Consortio» скеровує до родин особливе запрошення: «Універсальне покликання до святості скероване також до християнських супругів і батьків: визначене служінням Таїнства, воно перекладається на конкретну мову дійсності подружнього та сімейного життя. Це дає поштовх до зростання в благодаті» (56).

Наше духовне життя оживляє Божа благодать, тому в урочистість Святого Сімейства в усіх парафіях України просимо, щоб під час кожної Євхаристії відбувалося відновлення подружніх обітниць. Цього дня нехай Господь знову розпалить у вас той дар, який ви отримали, коли вперше присягали перед вівтарем любов, вірність і подружню пошану, а плід якого – Ваші діти. Адже кожне святе подружжя нагадує світу про те, що сталося на Голгофі, про те, як Христос полюбив Свою Церкву і віддав життя за неї. А кожна свята сім’я показує плідність і красу Церкви. Сьогодні світ особливо потребує такого свідчення!

Заохочуємо вас, дорогі вірні, увійти в цей біблійний час благодаті – кайрос – із надією й відкритим серцем, повним ревності й запалу до змагання за святість наших родин.

З серця усім благословляємо в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Єпископи, зібрані на 51-му Пленарному засіданні
Конференції єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні

Львів, 30 листопада 2018 року
№ 35/2018 

Джерело: КМЦ