Пастирський лист Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Кир Володимира Війтишина щодо катехизації
  • Чтв, 13/12/2018 - 13:05

Всечесним та всесвітлішим отцям, преподобним монахам та монахиням,

возлюбленим братам і сестрам у Христі Івано-Франківської Митрополії!

Дорогі в Христі!

Зібравшись на Синоді Єпископів Івано-Франківської Митрополії, який відбувся в м. Івано-Франківську 30-31 жовтня 2018 року Божого Отці Синоду роздумували над головною його темою, яка стосувалася справ катехизації в Івано-Франківській Митрополії.

Цим листом ділимося плодом нашої спільної духовної застанови.

«Господи, а до кого ж іти нам? Це ж у Тебе – слова життя вічного!» (Ів. 6, 68).

Апостол Петро промовив ці слова до Ісуса, який представив себе як хліб, що з неба зійшов, щоб дати людям життя. І «…хто цей хліб споживає, той повіки житиме» (Ів. 6, 57-58). Так, Христос має слова життя вічного. Його слова тривають і по сьогодні й відкривають двері вічного життя. Вони промовляють до кожного, вказують правильний шлях, вселяють надію, надають значення всьому.

Щоб виконати доручення, отримане від свого Божественного Засновника, а саме: звіщати таїнство спасіння усім людям, Мати-Церква повинна подбати про все людське життя, метою якого є Бога прославляти, Бога любити, Йому служити. Тому нашим обов’язком є подбати про справи релігійного навчання і виховання. Незважаючи на швидкий технологічний прогрес, наші діти, молодь, дорослі, вірні з особливими потребами мають право бути заохочуваними до того, щоб правильно пізнавати і вивчати правди нашої віри, читати Святе Письмо, могти отримати відповіді, які цікавлять їх. Однак не забуваймо, що катехизація є справою суспільною, а не справою когось одного. Тому повинні тісно співтоваришувати сім’я і Церква. Перше місце у справі виховання належить сім’ї, а вже згодом – Церкві. Саме вони сприяють розвитку віри до її повноти, розуміння тайни Христа у світлі Слова Божого, щоб кожна людина була пройнята Його світлом. Щоб ці старання принесли плоди, необхідно, щоб катехиза була підготовлена, послідовна, постійна для усіх вікових категорій. Для цього маємо різні катехитичні програми і посібники, згідно яких кожен катехит, а це особа, яка покликана Церквою допомагати парохам у справі катехизації і має відповідну освіту, повинен дотримуватись. Просимо наших парохів, усіх вірних подбати про те, щоб на кожній парафії, малій чи великій, був такий помічник до справ катехитичного служіння. Саме катехит підбирає методи та засоби, необхідні для способів передавання скарбів науки Церкви. А щоб вони були ефективні, просимо усією парафіяльною спільнотою долучатися до цієї важливої справи. Не забуваймо про наш спільнотний обов’язок подбати про утримання катехита та про засоби, які необхідні для якісного сповнення катехитичного служіння у кожній  нашій парафіяльній спільноті. Не шкодуймо для наших дітей, молоді чи літніх людей виділити щонайменше десяту частину прибутків парафіяльної спільноти, як проголосив Синод Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ та наш Митрополичий Синод. Не кажімо, що є більш важливі потреби, переважно господарського характеру. Адже за словом Праведного Митрополита Андрея Шептицького «одне слово з Божої науки, сказане ревним катехитом, може зробити таке враження, що не вдасться затерти його до самої смерти». А обов’язком катехита є також нагадувати, розважати і запрошувати достойно ходити перед Господом.

Ще однією не менш важливою справою, про яку нагадує нам наша Церква, є читання Святого Письма: вдома з родиною, у катехитичній школі, церковною спільнотою. Біблія має бути настільною книгою у кожному християнському домі. Допомогою для його читання і правильного розуміння мають служити різні форми організації біблійного апостоляту на кожній нашій парафії: чи ми збираємося разом з парохом у вечірній час для читання Слова Божого, чи організовані у різноманітні біблійні гуртки, чи, може, при нашій парафії діє біблійна школа. Все це є засобом для кращого розуміння суті Божого Об’явлення людині. Тому і у цій справі прошу вашої допомоги і підтримки, дорогі брати і сестри. Не занедбуйте ініціативи вашого пароха чи катехита, а навіть самі станьте ініціатором творення такого біблійного гуртка у вашій парафіяльній спільноті.

Про ще одну практику хочу нагадати. Спільна молитва вдома усією родиною, у Божому храмі усією спільнотою за нашу Батьківщину Україну, за наших військовослужбовців, рідних, за померлих з наших родин. У Святому Письмі є описано багато випадків як ізраїльтяни зі зброєю в руках відстоювали право жити у Богом даній землі. Однак пам’ятаймо, що всі блага, які людина отримала, були виявом Божої могутності, бо «коли Господь та не будує дому, - дарма працюють його будівничі» (Пс. 126, 1). Тому просимо вас про безперервну молитву, до якої закликали нас владики Синоду нашої Української Греко-Католицької Церкви від 2014 р. Б. Не забуваймо, що у нашій молитві за нашу Батьківщину з нами єднається Святіший Отець Франциск. Збираймося усією родиною: від найстарших до наймолодших, усією Церквою кожного дня о 21 год. і просімо нашого Господа про мир і благословенне майбутнє для нас та майбутніх поколінь.

Благословення Господнє на Вас

 

Від імені Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії УГКЦ 

† д-р Володимир Війтишин,

Митрополит Івано-Франківський УГКЦ

 

Дано у престольному граді Івано-Франківську

при архікатедральному і митрополичому Соборі Воскресіння Христового 26 листопада 2018 року Божого

 в день св. Йоана Золотоустого, Архієпископа Царгородського.