Пастирський Лист Римcько-Католицьких Єпископів України до Родин з нагоди Свята Святого Сімейства: Ісуса, Марії і Йосифа
  • Птн, 30/12/2016 - 09:29

Дорогі брати і сестри, шановні батьки і любі діти!

З нагоди свята Святого Сімейства з Назарету, але в день урочистості Пресвятої Богородиці Марії прагнемо разом з вами звернутися до теми міграції – складної, однак надзвичайно важливої і актуальної в наш час. Вона стосується життя як тієї великої родини, якою є Україна,  так і життя безлічі окремих сімей, з яких вона складається.

Знаємо, що Свята Сім’я з Назарету свого часу також була змушена до втечі, міграції до іншої країни. Невідомо, скільки років вона жила поза межами свого рідного краю, знаємо лишень, що була відкритою на Божу волю і, як тільки ангел приніс вістку про можливість повернення, негайно вирушила зворотнім шляхом.

Сьогодні багато українців, зокрема зі Східної України, також змушені залишити свою малу вітчизну, землю, де виховувалися, зростали. Причиною цього стала війна.

Прагнемо щиро подякувати кожному, хто допоміг і допомагає біженцям. Дякуємо вам від імені усіх, котрим ви допомогли. Запевнюємо, що таким чином ви приймали Святу Сім’ю з Назарету, котра забажала розділити долю всіх емігрантських родин. Сподіваємось, що наші вигнанці незабаром зможуть повернутися до своїх домівок, і молимося про це.

Радіємо за тих, котрі отримають допомогу, організовану для України Папою Франциском, який попросив Католицьку Церкву Європи матеріально підтримати наших співвітчизників, що постраждали внаслідок війни.

Інший біль, на якому сьогодні хочемо зосередитись, пов’язаний із залишенням України тисячами чоловіків та жінок, юнаків та дівчат, котрі у пошуках кращого життя вирушили до інших країн. Прагнемо, насамперед, особливо відзначити і вшанувати ті, зокрема, подружжя, котрі, попри труднощі, обирають для проживання землю, подаровану їм Богом. Щиро захоплюємось і поважаємо тих, котрі не піддаються спокусі добробуту і не залишають своїх родин.

Дорогі батьки! Як добре, що ви відважно обираєте любов і вірність. Ваші діти будуть безмежно вдячні вам, навіть якщо їхні друзі матимуть модніше вбрання, дорожчі телефони чи комп’ютери. Ви даєте їм найважливіше: сім’ю, родинну любов, близьку присутність батька і матері в кризових ситуаціях їхнього дорослішання. Своїм прикладом ви підтверджуєте важливу істину: щастя залежить від Божого благословення, а не від матеріального добробуту.

Щоб краще переконати вас у правильності такого вибору, хочемо навести вам приклад із Біблії - історію Авраама і його родича Лота. Одного разу слуги Авраама і слуги Лота посварилися між собою за криницю. Тоді Авраам зустрівся з Лотом і сказав: «Глянь на цю прекрасну землю і вибери, де хочеш жити. Якщо ти підеш вправо, я піду вліво. Якщо ти підеш вліво, я піду вправо». Лот уважно розглянувся і побачив, що околиці Содоми й Гоморри - дуже родючі й багаті землі. Тож вибрав їх. Але згадаймо, що трапилося згодом, внаслідок чого Лот мусив втікати. В Авраама була віра, називаємо його батьком усіх віруючих. Завдяки вірі він розумів: щастя не залежить від кращого чи гіршого місця на землі, лише від Божого благословення.

Вам, котрі теж прагнете покластися на Бога, а щастя своєї родини довірити Божому благословенню, дякуємо за таку поставу і уділяємо особливого благословення. Хочемо допомагати вам і підтримувати.

Існують різні причини  міграції, та, мабуть, завжди з’являється смуток, коли хтось залишає свою Батьківщину, особливо коли не має наміру повертатися. Ситуація справді складна, і труднощі, що їх переживає нині молодь і молоді сім’ї, дуже великі. Зрозумілим є прагнення кращого життя, але варто запитати себе, чи справді вигідніше і комфортніше життя є ліпшим? За кордоном можна здобути матеріальні блага, але чи надасть це сенсу вашому життю? Це правда, що в Україні важко, і не лише з приводу війни та зубожіння усього суспільства. Тотальна корупція нищить майже все. Багато хто переконаний, що по-іншому в нас не буде. Люди не вірять, що може бути інакше, що можна жити достойно і гідно. З’являється розчарування, гіркота, навіть цинізм, підступно вкрадається до серця розпач і агресія, бо в черговий раз не вдається осягти довгоочікуваної мети, бо здається, що жертва життя і здоров’я стількох людей вкотре залишається змарнованою.

Потрібен реальний погляд на те, що відбувається у нашій Батьківщині. Зрозуміло, що багато хто не бажає жити у суспільстві, охопленому корупцією. Однак нашою і вашою місією є те, аби це змінити. Неможливо досягти чогось за допомогою одних лише добрих прагнень. Потрібна велика, кардинальна праця. Необхідне визволення людини з егоїзму і страху. Ми знаємо, що цього можна досягти лише з допомогою Ісуса Христа. Зустріч з Христом повертає надію і віру в те, що все може бути по-іншому. Як добре, що є ще багато тих, котрі не бояться взяти свого хреста і жити любов’ю, у місці, визначеному їм Богом.

Радіємо, що можемо служити вам, що Церква є з вами, що в Церкві можете знайти середовище підтримки і розвитку. Пам’ятайте, що найважливіша революція відбувається у святинях і місцях наших зустрічей – там, де людина має шанс зустріти Бога. Лише зустріч із Богом змінює людину і дає силу, щоб через добро, правду і любов змінювати корумпований, безбожний і повен страждання світ.

Звертаємося до молоді: будьте відважні, Бог любить Вас, має для Вас чудовий план – план любові, не бійтеся жити, любити і змінювати цей світ.

Багато хто з вас приїхав до своїх домівок на святковий різдвяний та новорічний час. Просимо вас - після закінчення навчання – обов’язково поверніться в Україну! Завжди шукайте, питайте з покорою, якою є Божа воля. Чи справді Бог хоче, щоб ви залишили Україну і свою батьківську землю? Від вас залежить, що буде на цій землі, чи будемо повторювати слова: «Хотіли, щоб було якнайкраще, а вийшло, як завжди», чи все буде по-іншому. Ми знаємо, що може бути інакше, бо Христос дає силу до іншого життя. Христос чекає на вас, не піддайтеся спокусам вигоди і кар’єри, життя – це щось більше!

Неможливо оминути ще однієї, мабуть, найболючішої теми. Мова йде про драматичне становище, в якому часто опиняються родини, у яких батько чи мати, або навіть обоє, залишають дітей, залишають одне одного і їдуть за кордон. Розуміємо, як складно буває знайти в Україні працю, особливо таку, що дозволяла б утримувати сім’ю. Та слід пам’ятати, що кожна тривала розлука завдає переважно непоправного удару по родині. Навіть якщо чоловік з дружиною зберігають вірність одне одному, то, зазвичай, після повернення дуже важко відбудувати колишню, першу єдність, а часто навіть неможливо. Більшість з тих, котрі виїжджають, пояснюють, що зважуються на цей крок заради сім’ї, дітей. Однак - як же часто буває, що, коли здобудуться омріяні гроші, подружжя і сім’ї вже немає, а діти пішли своїм власним шляхом, часто повним страждань і гріха.

В Євангелії Ісус говорив про людину, котра шукала любові, щастя, свободи, бо їй було важко на душі. Господь допоміг їй, звільнив з неволі диявола, що мучив її. Злий дух відійшов, але за якийсь час вирішив повернутися, подивитися, як виглядає життя тієї людини. Зовні воно було не найгіршим, однак злий дух відразу спостеріг, що серце людини порожнє. Тож попросив про допомогу інших злих духів і вже разом з ними повернувся до своєї жертви. Святе Письмо каже, що становище цієї людини стало гіршим, ніж на початку (пор. Лк 11, 24-26).

Мабуть, це Боже слово можна віднести також до проблеми, що торкається багатьох сімей. Були хлопці й дівчата, котрі шукали любові, не бажаючи жити самотньо й егоїстично. Господь дав їм зустріч, знайомство, любов, подружній зв'язок, освячений таїнством подружжя, сім’ю. Багатьох з них Господь обдарував потомством. Як це прекрасно! Але за якийсь час хтось з них виїхав за кордон. Разом з цим зникла єдність від перебування разом, яка є першочерговою умовою щасливого подружжя і сім’ї. Без великих зусиль злий дух почав нищити їхні відносини, схиляти навіть до зради. Діти втратили контакт з батьками. Часто у своїх пошуках заповнення порожнечі, що мала бути наповнена батьками, вони піддалися маніпулюванням і поневоленням. Грошей і комфорту було більше, але стан кожного з членів сім’ї став гіршим, ніж на початку.

Звертаємось до кожного, хто має намір залишити свою сім’ю з метою знайти засоби, аби її забезпечити. З великою покорою, в Божій присутності, вслухаючись у голос власного сумління та в голос сердець своїх близьких, чоловіка або дружини, дітей, запитайте себе: якою є Божа воля? Чи справді Бог хоче, щоб я залишив свою сім’ю? Чи справді це необхідно? Якщо довіритесь Богу, Він благословлятиме вас в Україні, підтримуватиме вашу родину і допомагатиме їй щасливо жити, адже Він є нашим люблячим Батьком.

На завершення повернімося до Святої Сім’ї з Назарету. Так, саме до Назарету, до їхньої маленької і бідної Батьківщини, окупованої римлянами. Назарет був дуже маленькою місцевістю, а над його мешканцями полюбляли насміхатися.  Та саме в Назареті відбулося Втілення, Бог став людиною, з Назарету вийшло спасіння для всіх народів.

Ось таємниця, котру хочемо вам показати: Бог обирає те, що мале в очах світу, щоб чинити великі справи. Те, що автентичне і справді добре й велике, починається з чогось малого, з життя у сім’ї, у своїй малій Вітчизні, у відкриванні любові близьких і любові Бога. З цього відкриття і пережитого досвіду народжується єдина революція, котра змінює історію на краще.

Бажаємо вам і собі мужності до прийняття свого хреста, своєї родини, свого місця походження і народження. Пам’ятаймо: щасливими будемо лише з Богом.

Бажаємо вам у новому, 2017 році Божого благословення на щодень, щоби ваші серця були повні любові й доброти, щоби ваші діти народжувалися і росли в атмосфері миру та безпеки.

Богородиця Діва нехай буде вашою доброю Матір’ю і заступницею в усіх проблемах.

Від усього серця благословляємо вас!

Митрополит Львівський разом із єпископами України

Свято Святого Сімейства, 30 грудня 2016

№ 48 / 2016

Прочитати під час Євхаристійної Літургії в усіх храмах і каплицях 1 січня 2017 року.

Фрагменти, виділені курсивом, зачитуються на розсуд душпастиря.